Adheze po operaci - muze to cas zlepsit?

Dobry den, zde 35 lety pacient - prodelal jsem relaps rakovin. varlate (tumor v retroperitoneu,nejprve standardni 3xBEP chemoterapie, pote otevrena bilateral. RPLND pro odstraneni rezidualni masy). Delka operace 6 hodin, podle zpravy vse probehlo bez komplikaci. Mam ted 6 tydnu po operaci. Od 3 tydne vsak s postoperacnimi komplikacemi - opakujici se silne krece v brise vyvolane jidlem. Pred par dny jsem musel stravit kvuli tomuto 1 tyden v nemocnici (castecna obstrukce streva). CT, ultrazvuk ani dalsi testy neukazuji na nejaky zasadni strukturalni problem...ani co se tyce brisnich klicek..NGT nebyla zavedena. Diagnoza: zrejme postoperacni adheze Nastoupila konzervativni terapie (vyprazdneni zaludku, 3 dny bez jidla, pote pomalu opet zahajena strava). Situace se vyrazne zlepsila, pres tyden jsem byl bez jakychkoliv bolesti. Ty se ted ale opet pomalu vraci, ikdyz uz ne v takove intenzite. Krece jsou jen v jedne casti strev - necestuji (subjektivne mam pocit, ze v jednom miste dochazi k blokaci). Bolest muze trvat hodinu, dve ci vice. Da se to vsak nyni vydrzet. Stolice je pravidelna, horecka ci zvraceni neni. Jim dietne, presto nejsem schopen tomtuto zabranit. Zacinam mit strach jist neco jineho nez odzkousene veci (brambory, ryze, maso, jogurt, banan). Napr. jen jedna mala mandarinka muze zpusobit nekolikahodinovy problem. Otazky: 1. Ma smysl jeste cekat a doufat, ze se to zlepsi?(je stale relativne brzo po operaci)? Pokud budu muset na operaci: lekari vzdy jen hovorili o klasicke laparotomii v mem pripade. Z literatury vsak vim, ze adheze se vetsinou operuji laparoskopicky. 2. Je mozne, ze lekari ve stredisku, kde jsem byl lecen(MOU) laparoskopii proste nedelaji? 3. Melo by smysl jeste jednou vyzkouset konzervativn pristup a dat moznost cele te peristaltice se preskladat? Budu vdecny za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych tomu ještě dal nějaký čas, zkoušet můžete různé potraviny, vždycky ale pořádně pokousat a zapít. Mandarinky , pomeranče , grepy vhodné nejsou.Laparoskopie v MOU určitě dělají, ale pokud Vám řekli, že musíte být operován laparotomií, tak pro to měli důvod, nejspíš adheze kliček na stěnu břišní, kdy by hrozilo proděravění kličky při zavádění plynu do břicha.Postupoval bych co nejvíce konzervativně, další laparotomie můžou stav ještě zhoršit, samozřejmě ne v případě, kdyby se střevo úplně zablokovalo (ileus). Je to trápení a nemá to jednoznačné a jednoduché řešení, po každé operaci adheze vznikají. Zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: