Afektivni zachvaty a poruchy spanku u 20.mesícniho ditete

  • Dotaz od: Jana Štantejská
  • Publikováno: 10.1.2009
  • uLékaře.cz

Dobry den, rada bych vas touto cestou pozadala o vas nazor. Jedna se o naseho 20.mesicniho syna Tomase, ktery se narodil cisarskym rezem ve 32. tydnu tehotenstvi. Pravdepodobnym duvodem predcasneho porodu byla vrozena vada me delohy. Kdyz se narodil, mel na hlavicce dve "promackliny" ( na spanku a na zatylku). Lekari nas informovali, ze se v prubehu rustu mohou objevit komplikace s mozeckem. Tomas byl do 17.mesice uplne normalni, zdrave, vesele miminko, ktere prospivalo. Od 17. mesice ho chytaji afektivni zachvaty, tzn. prohne se do " luku" skaci se na zem, zakloni hlavicku a zacne strasne kricet. Dela to kdykolov, kdy se mu neco nelibi, napr. kdyz jdeme z prochazky domu a on chce jeste zustat venku nebo pred spanim, kdyz reknu ze dame hracky spinkat. Posledni 4. tydny to zacal delat i behem noci, kdy se probudi ( uz od 10. mesice spi v sam v pokojicku) ja ho vezmu z postylky, abych ho pochovala a on si opet lehne na zem a hrozne u toho krici. Vubec na nas nereaguje, kdyz ho chceme chovat nebo mu podavame hracky tak ho jeste vic rozkricime. Takovy zachvat trva az 30 min., pak se unavi a ja ho unosim v naruci dokud neusne. Dale zacal behem noci vyzadovat SUNAR, budi se kazdou 1 1/2 - 2 hodiny a vypije pokazde az 150 ml mleka. Kdyz mu nabidnu vodu nebo caj tak se dokaze opet tak rozkricet, ze z toho je dalsi 30 min. zachvat. Cca do 17.mesice vydrzel spat celou noc nebo max. 1 za noc pil mleko. Nase lekarka rika, ze to je projev jeho osobnosti a ze ho to snad prejde. Byli jsme take na vysetreni EEG, zaznam byl normalni. Radi bychom nasemu synovi pomohli, aby se dokazal vyrovnat a ovladat tyto zachvaty. Nemyslime si, ze tomu mame dat volny prubeh, protoze mame strach aby se to nestupnovalo a nestal se z neho " maly tyran", ktery bude vsechno resit krikem. Prosim poradte nam, jestli mame vyhledat nejakeho psychoterapeuta nebo psychologa, aby nam vsem pomohl a jestli ano, zda nam muzete nekoho doporucit. Bydlime v Tabore. Dekuji Jana Štantejska

Odpověď odborníka:

Určitě na prvním místě by se mělo vyloučit poškození mozku ( předpokládám, že dětský neurolog syna již opakovaně vyšetřil). Pokud tedy se na mozku nic nezjistilo, vaše kroky by měly směřovat za dětským psychologem ( konkrétního vám bohužel neporadím, protože ho neznám, ale na internetu jistě někoho najdete). Je dobře, že tento problém chcete včas řešit, protože skutečně při zanedbání by se z vašeho dítěte mohl vyvinout naprosto nezvladatelný jedinec, se kterým byste měli jen trápení.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Tříselná kýla: nebojte se rázného řešení
Články: Tříselná kýla: nebojte se rázného řešení
Odstranění tříselné kýly...
Chřipka ohrožuje i pacienty se střevními záněty
Články: Chřipka ohrožuje i pacienty se střevními záněty
Chřipka je nakažlivé...
Poruchy spánku ve filmech Walta Disneye
Články: Poruchy spánku ve filmech Walta Disneye
Jednoho vědce z Barcelony...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
V laboratoři zjistí užívání některých drog i po měsících!
Sex a virová hepatitida C: opatrnost je na místě
Články: Sex a virová hepatitida C: opatrnost je na místě
Pro mnoho lidí je diagnóza...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: