Akutní lumbago

Dobrý den,od 2.ledna jsem na nemocenské pro akutní lumbago v bederní oblasti. Udělala jsem špatný pohyb,ohromná bolest,podlomila se mi kolena a nemohla se narovnat.léčilo se to napřed jen leky. Pak injekce.potom proběhla hospitalizace, nemohla jsem vůbec doslapnout na nohu a strašně bolesti od zadku přes zadní stehno až do lýtka.jakoby bodavě křeče.tam se stav po kapacitách a obstricich uklidnil,ale vždy jen dokud působily léky. Teď jsem už 2 týdny v domácím léčení. Mužů jen ležet. Sedět nejde vůbec, a pokud přes bodavou bolest vstanu kousek popojdu už mám zase bolesti až v lytku. Minulý týden vyšetření ct.v etáži L5/S1 dorzolateralně vpravo měkotkaňové hmoty vel.5mm v CT obraze sumujici se do průběhu kořene S1 vpravo,neurinom?sekvestr disku? Ligamenta flava nerozširene. Na 1.rehabilitaci kde jsem byla včera,mi rekli,že je to malý nalez. Ještě jsem objednána na Emg vyšetření. Beru 3xdenne neurontin.od bolesti už si nic neberu.na neurologii jdu na kontrolu až v květnu. Je obvyklé,že se léčba tak táhne? A docela bez výsledků? Bude se dělat po léčbě další CT aby byl vidět vysledek,nebo stačí, že budu bez bolestí? Za jak dlouho mám očekávat vyléčení. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel léčení podobných obtíží jako jsou Vaše opravdu trvá dlouho a výsledek je nejistý. Uvidíte jak dopadne EMG. Vhodné by bylo i MR vyšetření, které pomůže v rozhodnutí zda jde o výhřez plotéky nebo neurinom. Podle toho, co píšete, jde spíše o výhřez ploténky. Vždy se začíná léčbou jako máte Vy. Jen v některých případech těžkého neurologického postižení se hned z počátku uvažuje o léčení chirurgickém. Doba léčby nejde předem odhadnout. Vždy je za uvedenou bolestí řada jiných problémů. Stav svalstva trupu, tělesná hmotnost, špatné pohybové návyky, ostatní choroby ... Než se podaří všechny součásti zlepšit, může se bolest vracet. A u každého tedy probíhá léčení trochu jinak.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: