Alergie nebo mandle?

Dobrý den, mám 2,5letou dceru. Už rok bývá častěji nemocná a bývá často zahuhňaná a má rýmu. Na ORL nám paní doktorka předepsala při potížích Nasonex 1xdenně a dlouhodobě Aerius 1xdenně. Po tom Nasonexu mi přijde, že se to zlepší, ale s dalším nachlazením je to většinou vrátí. Nyní je objednaná na trhání nosní mandle cca za půl roku. Byla na vyšetření endoskopem. Předtím měla několikrát tu sliznici prý tak oteklou, že to vyšetřit nešlo. Ale na ORL vždy strašně křičí a pláče, tak to možná bylo i tím. Prý je mandle zvětšená, tak třeba to pomůže. Paní doktorka říká, že se nemáme bát nasazení Nasonexu, když vidíme, že jsou potíže, ale já se toho i přesto bojím. To, co jsem si přečetla v letáku mi moc na klidu nepřidalo. Má za sebou dvakrát zánět průdušek, kdy dostala Ventolin a pár dní musela i dýchat Berodual (vždy jen ze začátku, jak to bylo nejhorší). Dětská lékařka říká, že je "dobráů zpráva, že to bylo vždy z velké infekční rýmy, tak by to mohlo souviset s nosní mandlí a ne alergií. Co jí byly zatím z krve dělány testy na alergie, tak bylo vše negativní, jen má prý zvýšené nějaké látky, které prokazují, že alergička být může, ale to může být kdykoli a taky nemusí. Na alergologické vyšetření je prý ještě malá. Je fakt, že by nebyla schopná nadýchat spirometrii. Máme v bytě pejska, na kterého je velice zvyklá. Ale snažím se často vysávat, převlékáme protialergické peřiny, větrám. Snažíme se, aby se s pejskem moc nemuchlala. Když ji totiž olízne, tak jí na tom místě vyskočí bílá kopřivka, pokud o tom nevíme a hned to místo neutřeme nebo neumyjeme. Ti asi není moc dobré znamení, že? Je možné, že by žila v domácnosti se psem, i kdyby měla alergii? Nedovedu si představit, že bysme ho měli dát pryč ani kvůli ní a ani kvůli nám. Nyní má předepsáno již druhé balení Rybomunilu, které má brát pět měsíců, vždy začátkem měsíce. Vím, že je to bez vyšetření obtížné říct, jestli je to alergie nebo mandle, ale i tak se Vás zkusím zeptat, co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na alergologické a imunologické vyšetření určitě není brzy, běžně vyšetřujeme děti i mladší. I při negativních testech na alergii bych volila podobnou léčbu jako paní doktorka z ORL - Aerius působí nejen protialergicky má i protizánětlivý efekt, stejně tak Nasonex - sice obsahuje malé množství kortikosteroidů, i tak z jeho užívání nemějte obavy, zkuste ho kombinovat s Vincentkou ,kterou prokapávejte nos alespoň 2x denně. Pokud by se infekce horních cest opakovaly a dcerka má zvětšenou nosní mandli, tak opravdu to může být příčina recidiv infekcí a její odstranění by mělo pomoci. Ribomunil je účinný imunomodulační lék, v tomto případě je jeho užívání zcela vhodné. přidala bych ještě probiotika k úpravně přirozené slizniční flory.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: