Antibiotika

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak moc škodí tělu časté užívání (5x - 6x za rok) širokospektrálních antibiotik (ospen, penbene). Kolikrát za rok je lze užívat, aby si člověk nepoškodil játra a ledviny?? A když je beru tak často, měla bych zajít na preventivní vyšetření jater? Trpím chronickými záněty nosohltanu (1x za měsíc - měsíc a půl), výtěry nic neprokázaly, CRP také negativní. Přes to jediné, co mi na to zabírá, jsou právě antibiotika (jen dvakrát se mi podařilo se z toho dostat pomocí jiných léků, které už ale na další infekci nezabraly). Nástup zánětu je velmi rychlý a s každou další infekcí se rychleji zhoršuje. V následujícím týdnu se chystá celá rodina na výtěry z krku, zda není někdo přenašečem. I když u mě vyšetření nikdy bakteriálního původce neprokázaly. Už z toho začínám být trochu zoufalá, pořád marodím a hodně mi to komplikuje život. Děkuji za odpověď a jakoukoli radu, co s tím. Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,Terezo, nejprve dovolte abych upozornila,že antibiotika Ospen a Penbene nejsou ATB širokospektrá,ale penicilin. Brát antibiotika 1*-2* do roka není žádný problém,pokud je berete vícekrát v běžných dávkách a máte ledviny a játra v pořádku,pak ani v tomto případě není důvod k poškození těchto orgánů více,než třeba u tolik oblíbeného Paralenu. Problém je ,že opakovaným braním ATB si snižujete imunitu,protože tělo si zvyklo,že při onemocnění dostane berličku antibiotik a tak se moc " nesnaží". Zánět nosohltanu opravdu není onemocnění,které je nutno léčit antibiotiky celkově. Při dalším onemocnění je dobré zjistit,zda ložisko infekce není ve vedlejších dutinách nosních,což by byla nevítaná,ale problém vysvětlující komplikace. Místo penicilinu zkuste lokálně Bioparox spray,který se aplikuje do nosu i do hrdla.Jde také o antibiotikum,ale jeho protizánětlivé působení je významnější,než jeho antibiotické účinky. Na předpis od lékaře dostanete antibiotické kapky Pamycon,které subakutní a chronické záněty HCD celkem spolehlivě řeší. K posílení imunity sliznic HCD jsou dobrá lokální imunomodulantia,např.GS Imunostim. A především už teď začněte se saunováním,pobytem v solné jeskyni,a na jaře s otužováním. Vím,že je to nepopulární,ale pomáhá to. Mějte se hezky.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: