Antikoncepce

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat...V březnu tohoto roku jsem porodila 2. dítě a asi po 4 měsících jsem si nechala předepsat antikoncepci Azália,protože stále kojím..Menstruaci jsem měla předtím po porodu pravidelnou..Pan doktor mi řekl,že můžu antikoncepci užít hned po zakoupení a že na menstruaci čekat nemusím...Začala jsem ji brat cca od 15 července.Dobrala jsem plato po 28 dnech a nepokračovala jsem v něm.Během 2 týdne užívaní jsem dostala mentruaci a trvala docela dlouho..asi 12 dní.Mám ted takový divný pocit,protože menstruaci ještě nemám a tak by mě zajímalo kdy po vysazení Azálie začnu menstruovat..Občas mě bolí břicho.Mám strach o otěhotnění .....děkuji moc..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, menstruace a užívání hormonální antikoncepce po porodu, při kojení, se má takto: Za prvé KDYKOLI po porodu (vyjma šestinedělí, protože v té době je pohlavní styk stejně zapovězen) můžete otěhotnět. Kojení chrání jen do určité míry a nelze na něj spoléhat, je třeba se před otěhotněním chránit. Hormonální nebo jinou (třeba kondom) antikoncepcí. Za druhé Azalia se má užívat tak, že po skončení šestinedělí ji máte začít užívat (což jste udělala) a pak BEZ PŘESTÁVKY užívat pořád dál. Prostě doberete jedno platíčko A HNED DALŠÍ DEN začnete užívat další, žádnou přestávku neděláte, na žádné krvácení nečekáte. Jen tak má tato hormonální antikoncepce účinek. Jakmile její užívání přerušíte (včetně toho, že nezačnete užívat další platíčko), MŮŽETE OTĚHOTNĚT. Za třetí krvácení (menstruace) po porodu se může objevovat naprosto nepravidelně, bez ohledu na užívání antikoncepce, nebo se i několik měsíců i déle nemusí dostavit vůbec. Co se týče možnosti otěhotnění u Vás nyní, nelze těhotenství vyloučit. Doporučuji proto v každém případě vyhledat gynekologa (těhotenský test z lékárny je trošičku méně spolehlivý než odběr krve na vyšetření těhotenství, ale určitě si ho můžete udělat také. Gynekolog Vás navíc může vyšetřit ultrazvukem, kdy zobrazí děložní dutinu a v ní případně přítomný zárodek).

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: