Antikoncepce

Prosim o radu, ohledne antikoncepce.Porod cisarskym rezem 2006,zastaveni laktace-dostinex,po te lecena ambulantne na psychiatrii,atarax 25 mg 1-1-1,argofan 150 sr 1-0-0,xanax sr 0,5 mg pulim na 0,25 mg ob 4 dny postupne xanax vysazuji,jinak leky pretrvavaji atarax,argofan od roku 200--doted,2010 zjistena subklinicka hypothyreoza letrox 50-1-0-0,2012 zjistena celiakie,kuracka,mirena od roku 2007-nyni si mirenu musim nechat vyndat,vim je na 5.let,ale nevim co jiného ,mam pocit ,ze mam bolesti hlavy,zavrate,navaly,bolesti zad kvůli mirene,pred tim implanon po pul roce gynekoložka musela vyndat snizeni dělohy a velke krvaceni,pred porodem pramino 10.let,prosim o radu co by bylo pro me vhodne a ty stavy mohou byt od ceho,chodim na rehabilitace se zadama,krcni patere.Dekuju předem za radu

Odpověď odborníka:

Milá Gito, vzhledem k úzkosti, kterou vám způsobuje užívání hormonálních přípravků bych u vás raději volila jiný druh antikoncepce. Třeba antikoncepci bariérovou - kondom, pesar (Femcap), nebo spermicidní gel a glubule (Pharmatex). Mirena, ani podkožní implantát by vámi zmíněné pocity zapříčinit neměli, ale samozřejmě to nelze vyloučit a obávám se, že užíváním jiného preparátu by se vám vaše pocity a obtíže nezlepšili. Pokud s partnerem neplánujete další děti, tak je vhodnou volbou i ženská sterilizace, nebo mužská vasectomie. U žen tento zákrok probíhá v celkové narkoze, kdy se laparoskopicky přeruší vejcovody. Tím se nijak neovlivní vaječníky, ani děloha, takže menstruační cyklus i produkce hormonů jsou zachované. U muže se jedná o zákrok ambulantní, pouze v lokální anestezii a bez ztráty jakékoliv funkce penisu. Vyřešila by se u vás nutnost užívání jakéhokoliv antikoncepčního preparátu či bariérové antikoncepce. K lepšímu zvládání stresu a úzkosti by jste mohla navštěvovat kromě psychiatra i psychologa s cestou psychoterapie by jste se mohla naučit jak lépe zvládat různé situace. Život bohužel přináší různé překážky a ne každý se s nima dokáže poprat sám a potřebuje pomoc a je jen dobře, že v dnešní době je tato pomoc dostupná. Moc vám přeji zlepšení obtíží a snad jsem vám poradila.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: