Artroskopie

Dobrý den, v roce 2009 jsem měl opakovaně úraz kolene, vždy zranění bylo léčeno pevnou ortézou, berlemi a klidem. Po čvtrém takovém úrazu jsem podstoupil artroskopii kolene, kde mi bylo diagnostikováno přetržení předního skříženého vazu s tím, že mi byly odstraněny zbytky tohoto vazu! Po konzultaci s ortopedem jsem plastiku dočasně odložil a zkoušel sportovat s (velmi kvalitní) ortézou. Bohužel koleno bylo nestabilní i nadále a já po dvou letech se rozhodl plastiku vazů absolvovat (z důvodů přestěhování ovšem v jiné nemocnici). Po probuzení z narkozy mi však operující lékař sdělil, že vazy i jiné části jsou v pořádku a plastika tedy neproběhla! Mám prý naposilovat stehenní svaly a uvidím.. Já přitom prakticky poslední dva roky nic jiného nedělám.. Co si mám myslet? Co je pravděpodobnější- mám vaz nebo ne? (ve smyslu- je snazší pro lékaře přehlídnout funkční vaz, nebo vidět ho tam, kde není?) Čím jinak může být způsobena nestabilita kolene? Podotýkám, že na sporty jako fotbal nebo volejbal ani ortéza nepomáhala.. Aktivního života se rozhodně vzdát nechci, je mi 24 let.. Mám absolvovat třetí artroskopii u nějakého vyhlášeného odborníka? Prosím poraďte, děkuji.

Odpověď odborníka:

Na to, co jste napsal se nesnadno odpovídá. Je možné, začít nejdříve u vás a to, že je možné, že operační nález, který jste po první artroskopii četl nebyl vámi interpretován dobře. Dosti často se provádí při ASK úprava porušeného, částečně přerušeného předníhoí zkříženého vazu, vaz ale není přerušen celý a vzhledem k vašemu mladému věku zmenšený vaz se doplnil a zbytněl. Nestabilita kolena může být i při volnějším zkříženém vazu a někdy je pojem nestabilita kolena dosti subjektivní. Navíc za nestabilitu kolena není odpovědný je přední zkřížený vaz, ale i další vazy a svaly. Asi b\xh věřil poslední ASK, lékař tedy vaz viděl a takto podle toho napsal i operační nález. Péči o nestabilitu je třeba provádět na rehabilitačním oddělení , ortézu používat jen při namahavých činnostech nebo sportech nikoliv trvale. Jinak tyto všechny otázky položte lékaři, který poslední ASK provedl.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: