Artróza - gonartróza

Dobrý den. Nedávno mi byla diagnostikována gonartróza I.stupně. Vím, že lidé přicházejí do ordinací i se III.stupněm a pak se tato nemoc obtížně léčí. Také často nárážím na doktory, kteří mi nedávají bohužel odpovědi na mé otázky a proto bych se velmi rád obrátil na Vás. Chci se zeptat zda pokud člověk když toto onemocnění bere vážně a preventivně bere léky a vhodně sportuje např. procházky, jízda na kole atd, může mít i I.stupeň po 30-ti letech. Tudíž zda se dá velmi významně zastavit? Ještě se můj dotaz týká budoucí léčby artrózy. Myslíte si, že třeba už za 10 let nebude léčba artrózy tak obtížnou záležitostí? Tímto dotazem narážím především na poslední zprávy z oblasti ortopedie. (léčba kmenovými buňkami, krevní plazmou nebo nově zkoušená metoda léčbou korálů) Děkuji

Odpověď odborníka:

Záleží na potížích , které pacient má. Konstatování I. stupně artrozy je rtg diagnostika a je třeba říci, že léčíme pacienta a ne rtg snímek. Koleno jistě nepřetěžovat, zěměřit sport směrem, kde koleno nebude tolik atakováno, jinak běžná zátěž. Vhodné posílení svalstva stehna a kolem kolenního. Vývoj léčby není možno dobře předvídat. Dnešní největší záběr léčby se týká až pokročilých stupňů artrozy a to především náhradou kloubů. Výzkum by měl jít cestou zachování kloubu a předcházení vyšším stupňům artrozy. I. stupeň je naštěstí jen nevelký stupeň degenerativních změn.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: