Arytmie

Dobrý den, mám takový problém zpozorovala jsem ho zhruba v 7 letech(nyní 17), byly to překlepy srdce trvají mi do teď chodím pravidelně k srdcaři, ale nikdy mi neřekl co se mnou vlastně je nebo co by mi mohlo být, jediné co mi dělali byly odběry krve(vše v pořádku jen mírně zvýšená štítná žláze, ale prý nijak zvlášť že tomu žádnou pozornost věnovat nemusíme)potom ultrazvuk, ale tak 4 roky z5 vše v pořádku, rentgen jestli nemám zápal plic což jsem nepochopila, proč bych ho měla mít když nejsem nemocná(taky vyloučen) dále holter tak před rokem na nim nic zjištěné nebylo(myslím si že kvůli tomu, že mé problémy mívám jen v určitém oslabení třeba při nemoci nebo klidně týden po ní, řeba jen běžná chřipka)dále jsem byla tak před 2 měsíci na 24 hodinovém holteru kde mi už něco zjistili dovolím si to vypsat aby jste měl větší přehled:SVES:374, VES:633, VES za hodinu:26,VES na 1000 událostí:5(počítané jako ves: defQRS,sngVES,intVES,R na T,3:1VES,2:1VES, bigemie,bradykardie nenalezena žádná, medikace žádná, tachykardie 419 událostí,nejvíce jsem měla 168/min trvalo to 22s, ale přikládám to tomu, že jsem zrovna šla do schodu bydlím vysoko a tomu že jsem byla naštvaná,kuplety:24 událostí/48QRS,triplety:5událostí/15QRS, salvy/VTA:5událostí/23QRS, pauzy 3 události: 2.16,2.15,2.095, první dvě odpoledne a třetí si myslím, že jsem už spala,teová frekvence min:47 ve spánku,max 172(jak jsem nejspíš šla do schodu a byla naštvaná).Po tomto holteru jsem nedostala žádné prášky nic jen na dnešní prohlídce jsem byla posláná do brna zase na 1dení holter nejspíše kvůli tomu, že nedodali k mé arytmii panu doktorovy křivky. Ještě po holteru jsem byla na ergometru kde jsem měla maximální tepovou frekvenci 185 a kvůli ní me z kola sesadili(ale já měla dost síli klidně na další zátěž) dosáhla jsem 8.4/120W a max. tlak jsem měla 159/87 a měla jsem jen po zátěži zachycené SVES, kterých bylo tak 10-15 napsané mám ojediněle SVES. Píšu vám hlavně proto, že tento problém mě docela trápí a obtěžuje, jestli by něco mohlo znamenat že moje babička má angínu pectoris, díry v srdíčku vysoký tlak a arytmii a tuším že měla i zúžené tepny a má to zhruba od svých 30let, ted je už po operaci. Jen ještě mě občas pích na levé straně pod prsem i zezadu zad na levé straě u lopatky a k večeru mě i svírá, když jsem to řekla u doktora tak prej je to nejspíš od zad, žádné dušení či pocení u toho némám a není to i nijak silné jen to trochu cítím. Děkuji za odpověď, s přáním krásného dne Veronika.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte četné extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce, mimo pravidelný rytmus. V určité míře je mají všichni lidé, ale pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze někdy nepříjemné. Myslím, že jste byla vyšetřena důkladně- EKG Holter, UZ srdce, ergometrie. Na EKG Holteru jde o nález, že máte hodně extrasystol. Extrasystoly jako takové se neléčí. Když nemocného hodně obtěží, někdy se nasadí léky, které pomohou od příznaků. Budete muset počkat na další EKG Holter a domluvit se s lékařem, který vás na něj zaslal. Píchnutí na hrudi bude pravděpodobně od páteře nebo mezižeberního svalu. Ve vašem věku je infarkt myokardu nebo angina pectoris nepravděpodobná.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: