Astmatický záchvat

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se mého zdravotního stavu. Jsem astmatik. Již 3 týdny a možná déle mám problém s dýcháním. Cítím dušnost , mívám astmatické záchvaty spojené s celkovou slabostí. Po včerejším prodělaném záchvatu (stejně jako předešlých) mi doktor po poslechu plic a změření tlaku oznámil, že je vše v pořádku a záchvat mám panický. Vím, že jsem byla klidná jak to jen šlo, ale moje dýchání se nezlepšilo. Celou noc jsem nespala a když jsem usnula na 2 hodiny, tak po probuzení jsem cítila opět dušnost. Při námaze si myslím, že omdlím. Mám v plánu jet domů do České republiky za mým dotorem, protože v Anglii zdravotnicxtví stojí za starou belu. Nikdy jsem nezažila, že mě pouští z nemocnice, když mám stále dýchací problémy. Co by to mohlo být? Po poslechu vše v pořádku, žádný nález na plicích, tlak i tep normální. Ale stále pocit dušnosti. Předem moc děkuji za radu. Polud budete potřebovat více dodatečných informací, velmi ráda je zodpovím. Přeji hezký den. S pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezko, věřím, že máte potíže a že Vám znepříjemňují život. Pokud máte dušnost, je nutné Vás komplexně vyšetřit, a teprve potom lze usuzovat na původ dušnosti. Z textu jsem vyrozuměla, že jste byla hospitalizovaná v nemocnici /nebo jste byla pouze na jednorázovém vyšetření?/. Naordinovali Vám nějakou léčbu? V předchozím dotazu, který jste psala do poradny, jsem vyčetla, že užíváte Seretide 50/500 1x denně. Nezkoušela jste navýšit dávku na 2x denně 1 vdech? Nebrala jste Prednison? Příčinou Vaší dušnosti může být průduškové astma, které v současnosti není pod dobrou kontrolou /pylová sezóna, infekce, atd./. Existují ale i jiné příčiny dušnosti- plicní embolizace apod. Máte i jiné potíže? Kašel, zvýšená teplota, tlak na hrudi,otoky na nohou /event.asymetrické otoky dolních končetin/? Diferenciální diagnostika dušnosti je široká, patří do rukou pneumologa, internisty, event.kardiologa. Určitě se nenechte odbýt a dožadujte se vyšetření /spirometrie, EKG, vyšetření krve-na D-dimery, které jsou zvýšené při plicní embolizaci- na tu pomýšlíme u mladých žen v případě, že užívají hormonální antikoncepci a jsou to kuřačky/. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: