Aterom/ granulom

Dobrý den, cca v polovině prosince jsem si našla na levém prsu/ vedle bradavky bulku. Lékař mi po sono vyšetření diagnostikoval aterom. Nyní mi již zmizel. V létě jsem jsem si na pravé noze našla bulku, se kterou jsem byla u lékáře až dnes ( zapomněla jsem na ní, je většinou nebolestivá a malá). Jsem objednaná na chirurgický zákrok. Nejdřív jsem myslela, že se jedná o zarostlý chlup ale ten by již po takové době vyhnisal. Vždy si bulku namažu Ichtoxylem a přelepím náplastí. Po několika dnech se vždy vytáhne na povrch / vypadá jako beďar a já z ní vymáčknu trochu bílého hodně hustého hnisu ale bulka stále zůstavá. V žádance o zákrok je napsán granulom. Je mi 22 let, trpím občas hodně nízkým tlakem.Snažím se stravovat zdravě, nadváhou netrpím 170cm/60kg, nejsem aktivní sportovec. Trpím stavy úzkosti. Co mohu dělat pro to aby se mi již takové "tukovky" neobjevovali? Nejsou nebezpečné? Mám z nich strach- v popisech na internetu jako maličkost nevypadají. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Aterom je jakási cysta vyplněna kožním mazem a epiteliemi, zbytky vlasů apod. Je to velmi častý kožní nález a jeho přítomnost je daná geneticky (určitá vývojová odchylka při tvorbě kůže), preventivně nemůžete nic dělat. Granulom je útvar, který může vzniknout např. kolem cizího tělesa v kůži či kolem zarostlého chloupku, je to určitá obranná reakce kůže, ohraničení toho cizího tělesa. Opět jde o běžnou záležitost. Ani jedna z těchto diagnos není nebezpečná.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: