Ateromatoza

Dobrý den.Při rtg srdce a plic v rámci předop.vyš.byla manželovi diagn.alongace aorty a ateromatoza aorty.Prosím o vysvětlení,jestli je to závažné,k léčbě.Léky nebere žádné,pouze controloc 40.Cholest.v normě,ale zvýšené tryglicer.a nízký HDL.Nasadili by jste léčbu statiny?Je mu 61 let.Děkuji za Váš čas.Libuše.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, elongace aorty znamená, že je prodloužená a zakřivená. Příčin může být mnoho - částečně se aorta prodlužuje s věkem, při aterosklerose, při úbytku elastických vláken ve stěně aorty, apod. Elongace sama o sobě obvykle nepůsobí žádné obtíže. Ateromatóza znamená, že se do cévní stěny ukládá cholesterol, který kacifikuje a je vidět na RTG hrudníku. Znamená to postižení cév cholesterolem- lidově kornatění tepen. Vzhledem k věku pravděpodobně normální nález.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: