Aterom vyjmuti nebo ne

Dobry den, mezi lopatkami na zadech mam cernou tecku, nekdy je sem tam kolem cervena a tvrda. Pritelkyne mela za to ze je to znamenko a tudiz jsem sel k lekari na dermatovenerologii. Ten zjistil ze mezi lopatkami mam aterom, ktery obcas zduri a objednal me k totalni exstirpaci v cervnu. Rikal ze se musi vyjmout kompletne cela kapsa ale nerikal ze je to nutny, moc me vic nerekl. Na internetu jsem cetl ze kdyz to cloveku nevadi, tak s tim jit nemusi a ze to neni nebezpecny jako treba melanom. Ja bych ani nevedel ze to tam je (esteticky me to nevadi). Navic pisou ze nekdy se to znovu muze udelat. Chtel bych nezavysle vedet, musim jit na zakrok? Co kdyz to necham a pripadne pudu kdyby to nekdy bylo akutni? Preci jen bude leto a priznam se, nechce se me s tim jit a potom doma lecit. predem dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

1) Aterom je kosmetický problém a léčit se nemusí. 2) Pokud byste se k zákrou odhodlal, je třeba provést vyjmutí celého útvaru i s pouzdrem, jinak bude docházet k recidivám. 3) Pokud si aterom necháte, může se čas od času zanítit a příp. zhnisat, jiné riziko nehrozí. někteří mají aterom řadu let a žádné komplikace nejsou.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x