Autoimunita

Dobrý den, kvůli problému s očima jsem byla poslána na alerg. Po kožních a krevních testech byla alergie vyloučena IGE S 26 (0-87) IGE/směs-AlaTOP S negativní, Eosinofily abs. počet 0,28 10ˇ9/l (0,05-0,5). Za to mi byla zjistěna autoimunitní eufunční tyreoditis - anti-TPO S 985 kU/l (0-35) anti TG S 45 kU/l (0-40) ALT S 1,23 ukat/L (0-0,47) B_Eryt. kř. RDW-SD 37,7 fl (0-0) Lymfo. rel LYM% B 0,177 Neutrof.re.NEU% B 0,731 .. vše ostatní v normě. Mám se objednat k endokr. ovšem je tam dlouhá čekací doba. Tak jsem si četla o tomto onemocnění na netu, chápu to správně, že budu muset doživotně brát léky ( je mi 22) a i přesto mi jednou moje tělo štítnou žlázu zničí? Také se chci zeptat jestli se nemám obávat dalších autoimun. onemocnění, když už se mi jednou mé buňky "zbláznily" tak v tom můžou pokračovat přece dál ne?? :( Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evko, ano, chápete to správně. Léky, které se užívají u autoimuntiního zánětu šž mají (zejména zpočátku) za cíl zpomalit postup zánětu, ale hlavně nahradit nedostatek hormonů, který postupně nastává s tím, jak ubývá funkční tkáně štítné žlázy. Vyléčit toto onemocnění neumíme. Pouze řešíme následky. Bohužel. Zda se vyskytnout další autoimunitní onemocnění nelze vyloučit. Stát se to může, ale nemusí. Pokud se další autoimunitní zánět objeví, může to být např. vitiligo (bílé depigmentované skvrny na kůži), celiakie, cukrovka a mnohé další. Držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: