Autoimunitní onemocnění a léky

Dobrý den, můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu autoimun. onem. Na imunologii chodíme zhruba dva roky, bývala často nemocná a byla jí právě zjištěna snížená imunita, brala Imunor, který ji dobře zabral a v poslední době jsem jí dávala Profizym a poté Colostrum. Nyní po zjištění autoimun. onemocnění je mi jasné, že už takové preparáty na podporu imunity nesmí brát a že jsme jimi k hypotyreoze "pomohli". Mám dva dotazy: 1. byla chyba imunologa, že na to nepřišel nebo se standardně takové vyšetření krve nedělá? a 2. mám strach, že teď bude dcera zase začátkem škol. roku často nemocná, je nějaké řešení co by třeba mohla užívat (např. česnekové kapky), když léky vyloženě na imunitu už nemůže? Velmi děkuji za odpověď, Renata

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ani Imunor ani Colostrum, dle mého názoru, nemělo vliv na vznik autoimunitní thyroiditidy. Oba tyto preparáty může dcerka užívat i nadále, pokud bude často nemocná. Nedoporučovala bych užívání Profizymu a ani jiných imunostimulačních preparátů. Vhodné by bylo ještě zařazení probiotika na posílení slizniční imunity, česnekové kapky by také neměly vadit. Vznik autoimunitních onemocnění vzniká na genetickém podkladě, takže dispozici k tomuto onemocnění si dcerka nese ve svém genetické výbavě. I kdyby byly protilátky nabrány dříve a hodnoty hormonů štítné žlázy byly v normě, tak se ve většině případů, žádná léčba nenasazuje.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: