Autoimunitní tyreoiditida

Dobrý večer, konečně se blížím k vyřešení mých problémů, jsem objednaná na endokrinologii. Přesto bych se ráda zeptala, ještě než tam půjdu. Brala jsem na vysoký tlak Prestarium neo půl tablety denně něco přes rok. Asi před měsícem jsem byla na dovolené v jižních Čechách a tam vše odstartovalo-nejdříve otok rtu, pak otok ucha, nejdříve jsem si myslela, že se jedná o bodnutí komára, ale teď už si to nemyslím. Jelikož u sebe nosím Anapen, Prednison a Dithiaden (alergie na vosu), vzala jsem si dithiaden a vše bylo zase ok. Po návratu z dovolené otok víček, kopřivka na hrudníku a střídavě po těle, otoky rtů, potíže s dýcháním, chodila jsem ke svému alergologovi, udělal mi vyšetření. Taky jsme si mysleli, že to mohlo způsobit Prestarium, tak už to neberu. Když se mi přitížilo s dýcháním, vzala jsem Prednison a Dithiaden, pak to přestalo a za 2 dny zase atd. atd. Nyní jsem vyměnila Dithiaden za Zodac a zjistila jsem, že když beru pravidelně ráno a večer, tak nemám potíže s dýcháním a nemusím brát Prednison. Ale ta vyrážka se občas vyskytne i takové mírně stížené dýchání, jako bych něco měla v krku, otok krku, obličeje. Do toho mě začalo bolet v krku, tak jsem jednu noc vůbec nespala, neuměla dýchat, dostala jsem raději ATB Ospen, půjdu ještě na kontrolu. Mám výsledky z alergologie, mám hladinu ANA: slabě pozitivní, anti-TGB index: 0,913 a anti-TPO index:4,592 - tedy pozitivní. Komár nic. Pan alergolog popsal otoky jako Quinckeho otoky a s podezřením na autoimunitní tyreoiditidu mě poslal na endokrinologii, tak jsem se chtěla zeptat na Váš názor. Snad bude vše v pořádku a otoky zmizí, když mě vyšetří a potvrdí toto onemocnění a začnou léčit. Už se to táhne měsíc. Jinak tlak mám nyní ne moc vysoký, ale počet tepů v klidu průměrně tak 64, třeba to souvisí se Zodacem nebo s těmi ATB. Děkuji za Váš názor Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo, asi vás nepotěším, ale vámi popisované obtíže nejsou typické pro poruchu funkce štítné žlázy. Endokrinologické vyšetření ( a možná také revmatologické) je určitě na místě. Hezký den a držím palce

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: