Autonomní adenom št.žl. v pl

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu a zhodnocení mé lékařské zprávy. Na základě alergie na bílkovinu kravského původu jsem byla poslána, pro jistotu, na vyšetření št.žl., kde mi čistě náhodou díky sonu přišli na nález v pravém laloku centrálně rozpoložený ovoidní uzel vel. cca 22x15x22, hypoechogenní, nehomogenní s dr. kalcifikacemi. PL 22x14x46 obj. 7,4ml. LL 19x12x38 obj. 4,5ml. Hormony: S-fT4: 15,94 a S-TSH 4,67 (protilátky nejsou k dispozici) dále S-Chol: 6,07 a S-TG: 3,13 kdy jsem byla poučena o dietě s omezením tuků. Ohledně nálezu na št.žl. paní doktorka dopourčuje operativní odstranění celé št.žl. je toto nutné? dále mi předepsala Letrox 5O ug (1/2 tablety denně, po měsíci 1x celá denně). Je tento lék nutný? Jak tělo na tento lék zareaguje nyní a jak po operaci, kdy by byla odstraněna št.žl. celá? Nepociťuji žádné obtíže z toho důvodu se raději obracím na další názor. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Olgo, u takto velkých uzlů, zvláště u mladých osob, se operační řešení doporučuje, protože se dá předpokládat, že uzel poroste, navíc hrozí i riziko zhoubného bujení v uzlu (a to i třeba v jedné jeho části). Na druhou stranu je na zvážení, zda operovat štítnou žlázu celou nebo jen postižený lalok. Já se rozhoduji podle výsledku cytologie a podle toho, jak vypadá druhý lalok. Pokud vyjde cytologie dobře a druhý lalok je zcela sonograficky normální, pak je možné odoporovat jen část štítné žlázy. Pokud tomu tak není nebo jsou přítomny i další rizikové faktory (třeba nádor štítné žlázy v rodině, předchozí radioterapie....), doporučuji odooperovat štítnou žlázu celou. Hormony štítné žlázy vám paní doktorka dala s cílem omezit další růst uzlu (tzv. supresní dávka)...tím, že se štítné žláza trošku uleví v činnosti se předpokládá, že se zpomalí i růst případných nádorů. Pokud se odstranní celá štítná žláza, je tento lék nezbytný, protože dodává tělu hormony, které ji schází. S pozdravem

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: