Azibiot 500, mucosolvan long effekt tbl., orofar pastilky

Dobrý den, chtěla bych se optat, týden od 18.-24.6 mě trápil suchý dráždivý-štěkavý, kašel, který se projevoval především v noci, od lékarnice jsem dostala Robitussin sirup, ale bohužel po dobrání celého se mi stav nezlepšil, proto jsem zašla ke svému praktickému lékaři a dostala atb Azibiot 500 a stoptussin - to bylo 25.6., nyní 29.6. mám Azibiot již dobraný, jelikož jsem začala vykašlávat,Stoptussin jsem přestala užívat (bolela mě po každém silnějším zakašlání zadní část hlavy u týla), nevím tedy, zda to bylo po Stoptussinu. Přítel mi donesl místo Stoptussinu Mucosolvan long effekt, chtela jsem sice sirup, ale prý toto je lepší + orofar pastilky na cumlání. Chtěla ybch se proto zeptat, zda je to v pořádku, protože mi stále není zrovna hej, vím, že Azibiot v těle stále přetrvává a nejsem si jistá, zda si ostatními léky třeba neškodím. Kašel mi ustává, v noci se již v pohodě vyspím, ale mám pro změnu jakoby horkost v hlavě - obličeji, cítím měnší tlak v uších, jakoby aj chvilema zalehlé, něco v nosu - rýmu vyloženě nemám a na průduškách menší tlak, ztuhlost šíje a na jazyku - v zadní jeho části mám žlutý povlak jakoby puntíkovatý, omlouvám se za vyjadřování, ale nevím, jak to popsat. Chtěla bych se tedy zeptat, zda to vše něco znamená či to patří třeba k doznívající nemoci nebo nevhodně kombinuji léky?

Odpověď odborníka:

Uvedená kombinace léků nevadí, dokonce je vhodná. Mucosolvan zlepšuje průnik antibiotik do plicní tkáně. Nejlepší, nejlevnější a nejúčinnější lék na kašel je však dostatečně pít - je celkem jedno, co, například můžete střídat bylinné čaje s minerálkami. Častou komplikací léčby antibiotiky je přerůstání kvasinek (orální mykóza), tím se dá vysvětlit žlutý povlak jazyka. Doporučuji bílé jogurty s živou kulturou, ev. probiotika (Hylak forte, laktobacily apod. - poraďte se v lékárně). Vámi popisované obtíže jako tlaky v uších a ztuhlost v šíji bych spíše přičítal odeznívajícímu infektu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: