Bakterie ve výtěru z pochvy

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o Váš názor na náš problém. V červenci se objevil mé 4 leté dceři slabý výtok z pochvy. Naše dětská lékařka nám doporučila sedací koupele v hypermanganu a pokud to nepomůže návštěvu dětské gynekologie. Na gynekologii udělali dceři výtěr. Než jsme dostali výsledky výtěru výtok úplně zmizel. Ve výtěru byly zjištěny následující bakterie: streptoccocus agalactiae, viridující streptokoky, haemophilus influenzae a stafilokokus aureus. Gynekoložka nás s výsledky poslala za naší dětskou lékařkou, aby určila jaké ATB dát takto malému dítěti. Dětská lékařka ve shodě s naší paní doktorkou z nefrologie (moč byla bez nálezu) řekla, že by to zbytečně atb nepřeléčovala, pokud výtok zmizel. A ať jdeme na podzim na kontrolní stěr a malá ať užívá probiotika. Když jsme přišli na gynekologii na kontrolní stěr. Nyní paní doktorka malou prohlédla, konstatovala, že vše vypadá tak jak má a že kontrolní stěr není třeba. Chtěla jsem se zeptat, jestli výše uvedené bakterie mohou zmizet sami od sebe a jestli se nemůžou nepozorovaně šířit dále tělem, když dítě nebylo přeléčeno atb. Malá nedávno prodělala spálovou angínu a užívala 10 dní ospen. Krevní obraz má prý v pořádku. Jediný problém, který nás trápí jsou zvětšené uzliny na krku. Předem děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud není výtok, kolonie v pochvě jsou v rovnováze. Ty bakterie,které se vykultivovaly, jsou celkem běžnou bakteriální florou. Nijak bych se neznepokojovala, je to pro dítě určitě lepší postup, než dávat antibiotika:) zvětšené uzliny řešte s dětskou lékařkou,mohou být pozánětlivé.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: