Bechtěrev diagnostika

Bechtěrev diagnostika Vážený pane doktore, Prosím o radu a vysvětlení zdrav.potíží. Jsem od ledna 2013 v PN (tj. již 5 měsíc). Po 15 km túře, následném nočním nachlazení, svalová spasmata – nešlo sedět,ležet, stát – nervové dráždění od hýždí po zadní straně končetin až po paty. Měsíc jsem užívala Dolmina,Dimexol,Aescin. Na přelomu 01-02/2013 prodělala výraznou chřipku (+antibiotika – průdušky).Po odeznění chřipky tj. od 5.2. jsem 6 týdnů chodila na rehabilitace – tj. do 10.3.2013. Od poloviny února bez léků, stále nemohla sedět. 15.2. upadla, 20.2. rovnali kostrč na rehabilitaci. Koncem února začaly pálit hýždě ,ale i tak jsem měla pocit zlepšování. Od 03/2013 výrazné zhoršení,pálení, brnění v celé pánevní oblasti ve dne, později i v noci, výrazné bolesti křížové kosti a SI skoubení, nelze otočit na posteli. Užívala Indometacin – 14 dnů, Oramelox bez efektu. RTG kostrče 03/2013 Konvexní skolióza kosti křížové, hrot směřuje doleva, SIS zahuštěné subchondrální spongiosklerozou, vpravo neostré a sestřelé, zúžené s vakuovým fenoménem – komb.artrózy a sakroileitidy. CT 04/2013 L4/L5 –mediální protruze disku L4 s propagací dorsálně do páteřního kanálu 5 mm, způsobí kompresi durálního vaku.Kořeny volné. L5/S1 –mírná protruze s propagací dorsálně do páteř. Kanálu 3 mm. Kořeny volné. Páteř. Kanál přiměř. – 18 mm. Změny spondylosní a spondylartrosní. Od 03/2013 tedy výrazné zhoršení, bolesti křižové + SIS,bolesti ve slabinách.Od poloviny dubna bolest začala šířit z pravé slabiny (stydké kosti) po vnitřní straně stehna, později pak přední straně nyní občas až na kost holení vepředu. Revmatologie –podezření na Bechtěrev 04/2013: HLA B27-negativní,RF-negativní,ACCP-negativní,CIK-norma,PI proti chlamydiím-pneum.-IGG hraniční ostatní chlamydie negativní RTG SI kouby – 04/2013 SI přiměř.šíře, neostrých kontur,vpravo výraznější skleróza,vpravo lehké smíšené, vlevo lehké chron. Zánětl. Změny 1)Znamenají výše uvedené výsledky – popis na RTG –oboustr.sakroileitida –Bechtěreva? Když ostatní odběry vše negativní? Zároveň však výrazné bolesti SI skloubení,bolest pravá slabina,stydká kost,vnitřní stehno- celodenní bolest i přes léčbu Hotemin ráno, Doreta večer. 2)Jak se prokáže či vyloučí Bechtěrev? 3)Mohou být bolesti způsobeny sakroileitidou – ve slabině či stehně nebo spíše neurolog. nálezem či artrózou? Nyní došetřována na ortopedii: Scintrigrafie skeletu 05/2013: Symetrická distribuce radiofarmaka v kostech, ani v oblasti zájmu (LS,SIS) ložiska patolog. Kumulace nezachycujeme tj. skelet bez scintigraficky prokazatelného ložiska patol. Kumulace. 4)Prosím o vysvětlení, o jaké onemocnění se jedná – dle RTG oboustr.sakroileitida, SCINTIGRAFIE v pořádku (sakroileitida by se zobrazila i na Scintigrafii?), pokud není Bechtěrev a jak si mohu pomoci od bolestí, když léky jsou nedostačující? Omlouvám se za dlouhý dotaz, jsem ze svého zdrav.stavu zaskočená, protože se výrazně zhoršil a vůbec se nemění i přes léčbu. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu. Pisatelka Helena

Odpověď odborníka:

Vyhledejte vyšetření revmatologa, ten může vyšetření dalšími testy doplnit. Kromě antigenů je charakteristický i nález na hrudní pateři a průběh choroby. Je možné, že se jedná o degenerativní počínající změny v oblasti celé pateře se změnami na meziobratlových ploténkách. Protože potíže jsou protrahující a diagnoza stále není plně dokončena bylo by nejlépe vyšetření hospitalizací v nemocnici, kde by kromě vyšetření byla prováděna i potřebná rehabilitační péče Obraťte se s touto žádostí na svého ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: