Bederní páteř

Dobrý den pane doktore, před cca 1,5 rokem jsem dostala z magnetické rezonance tuto zprávu: napřímená bederní lordóza, mírná esovitá skolióza Lp, výška těl v normě, mírně snížená MOP L5-S1, susp. retrolistéza L5 3mm, jinak bez výraznějších strukturálních změn. Nynější zpráva z CT je: Segment L4-5: ploténka nesnížená, s mírnou protruzí, bez výraznějšího útlaku durálního vaku. Kostěnný páteřní kanál sagitárně 15mm. Laterální recessy a foramina intervert. nezúžené. L5-S1: ploténka snížená, s cirkulární protruzí, bez výraznějšího útlaku durálního vaku. Kostěnný pát. kanál sagitárně 16mm. Laterální recessy zúžené bilat, prominencí ploténky a podílem osteofytů s okrajů krycích desek, tvarově defigurované, zúžené obě foramina. V seg. L5-S1: zúžené oba laterální recessy mírnou prominencí disků a ostofyty, tvarově defigurované a zúžené jsou i foramina, diskrétně více vlevo s redukcí tukového proužku kolem kořenů. Bolesti se stále vrací, neurolog aplikuje O1%M, Hotemin a odeslal na rehabilitaci. Prosím Vás o vysvětlení, co zprávy laicky znamenají a jak léčit. Děkuji a přeji příjemný den. Markéta

Odpověď odborníka:

Zprávy znamenají to, že jste sledována, jak se stav zhoršuje. Bez správné léčby( ale současně Vaší aktivní spolupráce) jsou návštěvy u specialistů pouze sledováním stavu. Je třeba " aktivně fyzioterapeutickou" léčbu, což není běžná fyzioterapie ani běžná rehabilitace. Což neznamená, že zrovna na Vaší rehabilitaci nemůže být prováděna. Aktivní fyzioterapie znamená zlepšení funkčního stavu bederní páteře, obnovební statiky pánve, doporučení cílených cviků pro obnovu a posléze stabilizaci svalových vztahů a doporučení ergonomických zásad pro vaši práci a často i mimo práci. Doporučení a nácvik cíleného cvičení a ergonomické školení může být účinné pouze a jedině tehdy, když dojde k funkčnímu zlepšení, tzn. až po fyzioterapeutickém zásahu, který cvičení a ergonomii umoižní. Bez aktivní léčby se většinou bohužel dočkáte pouze zklidňování stavu, zmírnění boelstí rehabilitačními procedurami, opixhy a léky. Toto je ale samozřejmě v první fázi léčby nezbytné, musí však náseldovat ona " aktivně fyzioterapeutická". Výjimkou je situace, kdy pacient nehcce spolupracovat, ale chce pouze " léčit". Popis ukazuje mírné zhoršení stavu v oblasti mezi 4. a 5. bederním obratlem a mezi 5. a prvním křížovým. Dle reakce neurologa se zdá, že nejste indikována k operačnímu zásahu. Já to pouze z popisu CT a MRI nemohu posoudit, bylo by třeba i přesná symptomatologie a klinický nález včetně reflexologického. Uvedené změny ale nemusí způsobovat vaše ootíže, bolesti, to je právě to, co je třeba buď upřesnit . Váš neurolog to jistě ví.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: