Bellova obrna

Dobrý den, Již téměř 3.mesicem trpím Bellovou obrnou. Obrnu jsem dostala asi týden po porodu (zřejmě z vyčerpání) a tím, že kojím nemůžu užívat nic jiného než vitamín B a magnesium. Obrnu mám už že 70% vyléčenou - ještě špatně vyslovuji O, U, P, M, dále mám pořád omezené mrkání , ale oko zavřu a taky se nezamracim, i když obočí se hýbe. Ostatní mi naskočilo tak, že to udělám tak z 80-90%. Co mi dělá vrásky jsou souhyby, ty se mi začaly dělat poslední týden z už probíhajiciho pohybu (při zvednutí obočí se mi zvedne koutek úst a při mrkání a zavření oka se mi taky mírně zvedne koutek a malinko se zvedne i líčko ) Bojím se, že se souhyby budou prohlubovat a rozšiřovat. Intuitivně tyto části mimiky necvičím, ale mrkání neovlivním. Dále hodně nahřívám a mírně obličej proklepávám. Na rehabilitace chodím 2x týdně, sestricka tvrdí, že to není zas tak hrozné, k doktorovi se jen tak nedostanu, má hrozně dlouhý pořadník objednaných. S názorem sestry se nějak nemůžu spokojit. Chtěla bych vás poprosit o názor, jestli nevíte jak souhyby zastavit, případně napravit. Pomohla by například akupunktura, kortikoidy? Doposud jsem se kortikoidům vyhýbala kvůli kojení, ale pokud by to pomohlo, kojení bych přerušila (kojím jen částečně, z větší části dávám UM) Děkuji za váš názor! V.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, souhyby - tedy synkinézy - jsou někdy nežádoucím doprovodem Bellovy obrny, efektivní bývá lokální aplikace botulotoxinu. K ní Vás může odeslat Váš neurolog, aplikaci provádí jistě i na neurologickém odd. v Baťově nemocnici.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: