Bellova obrna trvalé následky

Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás dotaz ohledně trvalých následků bellovy obrny. Tuto jsem prodělala v září roku 2009 (v té době jsem měla slabý zánět středního ucha (úplný začátek ani mi ho nepíchali), ale byla jsem zrovna v termínu porodu a tím osabenou imunitu a dopadlo to tak, že to odnesl můj nerv - tak mi to bylo alespoň lékařem vysvětleno) Nejprve se mnou naši lékaři nic nedělali, nevěděli co semnou, více je zajímalo těhotenství, které s tím nemělo nic společného. Obrnu jsem měla tedy od soboty a až v úterý se mnou začali něco dělat a to píchat mi B12 a rehabilitace, jenže do té doby mi obličej ochabnul úplně. Léčba rehabilitacemi trvala i po porodu a to až do února, chodila jem na rehabilitace 3x v týdnu, dále jem měla elektriku a poté kontrolu u své doktorky (k té jsem se musela objednat sama, jinak bych na rehabilitace chodila do dnes - neměla vůbec zájem) Tato doktorka mi v únoru řekla, že obličej je již přetažený a nedá se s tím už nic dělat. Vyhledala jsem jiného neurologa, který mi ještě poradil akupunkturu, na tuto jsem docházela a došlo ještě k malému zlepšení a pak se zlepšování zarazilo a další efekt nebyl. Byli mi udělány testy jako CT, EEG, EMG a magnetická rezonance a vše v pořádku. Ale nyní je konec roku 2013, doma si stále obličej protahuji cvikama, protože občas cítím jak mi tvář tuhne a svaly jsou napružené až to někdy bolí a cuká mi ta nemocká polovina obličeje, ale trvalé následky mám pořád. Stydím se usmát, vypadám jak kiklop, nemocné oko se při úsměvu úplně schová, tlačí mi na něj tvář, která je stuhlá a nevytvaruje se podle úsměvu a tláčí mi jen oko nahoru. Proto mám dotaz na Vás, jetli nevíte o nějaké další léčbě, která by mi pomohla a jestli je ještě vůbec nějaká šance na úplné uzdravení. Za chvilku mi končí mateřská dovolená, půjdu do práce a pracuji s lidmi a chtěla bych abych vypadala alespoň trochu normálně a nebála se zasmát. Od obrny jsem teď spíše pořád zamračená a přitom by jsem se chtěla smát na celý svět. Prosím napište mi Váš nároz. Doufám že je dotaz srozumitelný, raději jsem napsala celý svůj příběh aby jste věděla jak to vče probíhalo. Moc moc děkuji, krásný den Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cukání ve tváři po parese lícního nervu by mohlo být způsobeno hemispasmem lícního nervu, což může být komplikace paresy lícního nervu - zde bývá efektivní botulotoxin, který umí zmírnit zejména záškuby v obličeji. Jinak vzhledem k odstupu od vzniku paresy asi další výrazné zlepšení hybnosti obličeje spíše očekávat nelze, bohužel. Botulotoxin v těchto indikacích se aplikuje většinou na ambulancích neurologických klinik, samozřejmě po potvrzení diagnosy. Ke snížení záškubů podpůrně lze užívat magnesium.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: