Bílkoviny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik bílkovin se ztrácí při tepelných úpravách potravin. Kolik se ztratí bílkovin, když syrovátku zaliju horkou vodou? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, při běžné tepelné úpravě potravin obsahujících bílkoviny k žádným ztrátám bílkovin nedochází. Bílkoviny se vlivem zvýšené teploty štěpí na peptidy a dále na aminikyseliny, z nichž si lidské tělo znovu syntetizuje vlastní bílkoviny. K obdobnému procesu štěpení bílkovin dochází v zažívací trubici vlivem trávicích šťáv. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: