Bílkoviny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik bílkovin se ztrácí při tepelných úpravách potravin. Kolik se ztratí bílkovin, když syrovátku zaliju horkou vodou? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, při běžné tepelné úpravě potravin obsahujících bílkoviny k žádným ztrátám bílkovin nedochází. Bílkoviny se vlivem zvýšené teploty štěpí na peptidy a dále na aminikyseliny, z nichž si lidské tělo znovu syntetizuje vlastní bílkoviny. K obdobnému procesu štěpení bílkovin dochází v zažívací trubici vlivem trávicích šťáv. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Káva a cigareta – nerozlučná dvojice?
Články: Káva a cigareta – nerozlučná dvojice?
Také si nedokážete...
Pozor na množství analgetik, větší dávky mohou velmi uškodit!
Když kuřák přestává kouřit…
Články: Když kuřák přestává kouřit…
Mnoho kuřáků uvažuje o tom...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Léčba žloutenky je stále úspěšnější
Články: Léčba žloutenky je stále úspěšnější
I když je virová hepatitida...
Když „slepák“ bolí vlevo…
Články: Když „slepák“ bolí vlevo…
Pocit plnosti, nadýmání...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x