Bojim se rakoviny slinivky

Milý pane doktore, v únoru jsem začala mít potíže (bolest v levém epigastriu a nechutenstvi),šla jsem tedy za svým praktickým lékařem, ten udělal krevní testy a vše ok. Pak byl chvilku klid, ale poslední tři měsíce se to rozjelo znovu-bolesti v levém epigastriu s propagaci mezi lopatky, někdy pouze bolest zad, nechutenstvi, nauzea, občas průjem, refllux. Protože je to horší a horší, byla jsem asi 3x u praktického. Ten si myslí, že je to stres a pracovní vytížení. Žádná další vyšetření už neudělal. Chtěla jsem si vyprosit aspoň sono břicha a vyšetření krve, ale marně. Ziju v Německu a i když jsem změnila lékaře, nikam dal to nevede. Doma jsem si udělala test na helicobactera ze stolice, ten byl pozitivní. Přijdu si úplně bezmocná a pomalu se loučím se životem. Hrozně se bojím, že mám ca slinivky a ze je to konečná. Od lékaře se tu asi taky pomoci nedočkám. Už jenom sedím doma, klepu se strachy a placu. Vím, že na dálku se nic řešit nedá, ale nevím, jak dál. Je mi 31, jsem nekuracka, alkohol téměř nepiju. Na onen svět se mi ještě moc nechce. :)

Odpověď odborníka:

Vážená paní Magdo. Rakovina slinivky (či jiného trávicího orgánu) by ve Vašem věku byla velmi výjimečná, takže není důvod se domnívat, že by za potížemi stál takto vážný problém. Příčin popsaných symptomů může být celá řada a takto na dálku to samozřejmě nelze dostatečně přesně hodnotit, řekl bych ale, že problém se bude skrývat spíše v oblasti žaludku jako takového. A může samozřejmě souviset i s infekcí Helicobacterem. Nemohu nijak komentovat postup lékařů v Německu. Pokud potíže trvají, je správné navštívit opět praktického lékaře a probrat s ním vše nejasné, zdůraznit také Vaše obavy ("sedět doma se strachem a plakat" samozřejmě není v pořádku, Vaše obavy jsou velmi pravděpodobně zbytečné) a promluvit si i o významu nálezu Helicobactera. Lékař by Vám měl svůj postup vysvětlit - pokud neindikoval další vyšetření, měl by Vám říci proč je nepovažuje za nutná (může to být správný náhled...) a také by Vám měl poradit nějaký postup ke zmírnění potíží. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: