Bolest páteře, invalidní důchod

Váženy pane doktore Chtěla bych se zeptat, manžel má stále bolesti páteře, 40let pracoval ve stavebnictví a teď nemůže sehnat práci. Je veden ÚP 11 měsíců už to sním nemohu vydržet . Posílám vám jeho nález, prosím poraďte co má dělat má si zažádat o invalidní důchod. Spes: MR Th, L páteře ze dne 10,12,07 Zá: Dorsolaterální výhřezy disků L 2/3,L 3/4,L 4/5. Tarlovova cysty S2 – 3 Sspondylarthrosis L 3/4/5. Th páteř beze změn. Subj. Stav dlouhodobě nyní bez zhoršení, chron. thorakalgie, lumblagie- zhoršení přiuč, pohybech,ale nyní prav. analgetika neužívá, je při nárazově, současné potíže umožňují běžnou denní zátěž, nyní nemá fiz, náročnou práci je vedený na ÚP,chodí na počítač, kurz.nedělá mu to potíže ohledně vert, potíží. Obj. vadní držení těla, sedí- kulatá záda, výraz, hrudní kyfoza při stoje, poloha beder,lordosa,lass 80 st bilat, rr L 2/4 sym, L5 S2 živé, spast py j neg, MI neg, t ax přesná,s enz int palce bez motrod ef, flexe LSp vázne o od L5 asi o ½, tom ke kolenmům, ext LSp – difusně se méně rozvíjí Závěr. Chron, vert, alg, sy Th, LSp při vadném držení těla a sval, dysbalanci Děkuji vám. Růžena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na základě Vámi zaslaného nálezu nedoporučují žádat o ID - v nálezu je mimo jiné výslovně uvedeno, že obtíže umožňují běžnou zátěž ( = není třeba nějakých úlev) a že jsou způsobeny vadným držením těla a (s tím souvisejícím) nevyvážením svalstva páteře. Odpovídá tomu i popsaný nález na páteři. Na základě takového nálezu by zkrátka manželovi ID přiznán nebyl. Bylo by velmi vhodné a přínosné rehabilitovat záda (CVIČIT, DENNĚ, na rehabilitaci ukážou a naučí cviky, ale pacient se musí denně snažit už pak sám), aby se zlepšilo držení těla a upravily se svalové dysbalance. To by přineslo zmírnění nebo i vymizení bolestí páteře.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Tarlovova cysta | Od: Dana Černá | 29.11.2009 12:43
To si mám myslet pane doktore,že nevíte co je tarlovova cysta? Nebo jak spousta doktorů v mém případě se snaží od diskuze odvrátit? Měsíc vím ,že mám Tarlovu cystu .Již rok se potýkám s otokem levé nohy -otok šel max ke kolenu chodila jsem jako kdybych za sebou táhala bandasku.A nikoho nezajímalo proč , brnění od pasu dolů-proč?Tlaky na hrudník ,na srdce v noci mě to budilo -bušení srdce-vysoký tlak který jsem nikdy neměla, malátnost a silné bolesti nohou a holeních kostí, velké otoky nakonec obouch nohou ,nakonec mi z toho praskly oba minisky v kolenou. Ano chtěli juknout do levé nohy protože nikdo nevěděl z čeho jsou problémy.operaci jsem odmítla neboď jsem cítila ve svém těle ,že minisky toho nemůžou být hlavní příčinou.Nakonec jsem se pustila do toho sama a objela pár doktorů v různých městech.tam chtěli CT zad. Ano je to ta nemoc Tarlov VS1 u kořene míchy mi páchá tolik neplechy ,že jsem musila zrušit jednu živnost kde jsem se ještě dokonce zaůvěrovala. Copak to nešlo zjistit dříve? Co mě děsí ? Že to u nás v CR neuměj operovat . V Americe si lidé stěžujou ,vybíraj tam za operaci cysty Tarlov 100.000 dolarů a ještě je okrádaj a mrzačej. Přečtěte si to na GOOGLE.V Mexiku mají úspěchy operují to za hubičku. Lidé s ameriky se tam stěhujou.V Maďarsku prof. Bognár v Debrecene operuje s 98 procent úspěšnosti..Cysta T. je naplněna míšním mokem umí udělat takovou neplechu ,že se člověk může v bolestech zbláznit. V Americe dávají na to důchod.Tarlov cysta je vzácná nemoc ale strašná a ještě strašnější když si vše musíte zjišťovat sám jako já . Absolutně u nás doktor nemá zájem co pacienta trápí, odmaká si v sedě na židli bez hnutí svou denní otvírací dobu a pak v llídku odjíždí domů v nablízkané Audině. Mohu spát jen ne levé straně neboď na jiné mi to vyvíjí tlak na hrudník. Žádné léky mě ještě nikdo nenapsal , až teď má nová praktická lékařka kam jsem sama přešla. Má se brát dieta , najdete ji na GOOGLE.Takže jak lidi ve světě trpěj co jsem si přečetla je hrozné. Nemaj ani na pojištění . Spousty se jich utrápilo a zemřelo v bolestech. Čtu u nás jak je u nás zdravotnictví podporované.,tak uvidíme co udělaj s mou cystou nebo mě nechaj až ochrnu ale na můj dotaz na ZP Ministerstva vnitra mi neuměli odpovědět,že za pár dnů si mám zavolat. tak to jsem zvědavá. Všude se dočítám -kdo má cystu Tarlov aby nečekal a pokud lékaři nevědí co s tím tak se rychle obrátit na země kde se operace provádí .
reagovat
re:Tarlovova cysta | Od: Zdenka | 20.5.2010 22:40
Zdravím všechny co mají tuto vzácnou nemoc.U mě ji zjistili na MR 1.3 2010 a zatím jsem se dozvěděla o této memoci akorát od pacientů se stejnou diagnozou.Píšeme si přes Googl na adrese DOKTORKA.cz ,napiš nám něco,jestli jsi se něco dověděla.Zdraví Zdena Pá
reagovat
re:re:Tarlovova cysta | Od: tana | 27.11.2010 13:57
aj ja som zistila na MZ YE MAM ,08 CM TARLOTOVU CISTU VIE NIEKTO O TOM BLIZSIE VDAKA
reagovat
re:Tarlovova cysta | Od: Eva | 15.3.2010 13:32
I já mám Tarlovovu cystu, 6 z
6 lékařů včetně odborných o této chorobě nevěděli zhola nic. Eva.
reagovat
re:Tarlovova cysta | Od: Eva | 15.3.2010 13:31
I já mám Tarlovovu cystu, 6 z
6 lékařů včetně odborných o této chorobě nevěděli zhola nic. Eva.
reagovat
re:Tarlovova cysta | Od: Vrbová Zdenka | 8.3.2010 23:21
Před pár dny jsem se dozvěděla z MR,že mám stejnou diagnozu,ještě že jsem našla tento jediný odkaz na Googlu. Mám 15 a 20mm Tarlovovy perineurál.cysty na S2.Byla bych všem moc vděčná za jakékoli informace o této nemoci.Jsem zvědavá jak se k tomu postaví doktoři u nás.Určitě dám vědět,když se něco dozvím. Předem děkuji Zdena V.
reagovat
re:re:Tarlovova cysta | Od: Květa | 30.11.2010 18:34
Tarlovovy cysty jsou obvykle nevýznamná rozšíření pochev nervových kořenů naplněné tekutinou, které jen výjimečně způsobují klinické obtíže, obvykle jde o vedlejší nález.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: