Bolesti páteře po operaci

Vážený pane doktore,v r.1998jsem podstoupila operaci bederní páteře pro spondylolistezu v ÚVN Praha traum.ortop.klinika.Postupně zlehka se již delší dobu ozývají čím dál větší a větší bolesti.V lednu jsem ležela na rehabilitaci,kde mne udělali MR.Též mám po operaci krční páteře r.1994,snesení dorsálních osteofitů.MR LS páteře T2 TSE,T1TSE,T2ciss Plochá lordosa bederní,spondylosa,spondylartrosa.St.p.OS v úrovni L5-s1,pro artefakty etážeL4-S1 obtížně hodnotitelná.Smorl.uzly.Th12/L1:snížení a cirk.protruse disku,kt.dorsálně prominuje na 3mm,lehce zasahuje do foramin.Příčný rozměr p.kanálu na dolní hranici normy,sagit.norm.L1/2:lehká dors.protruse disku,p.kanál přiměřené šíře.L2/3:snížení a osteochondrosa disku,cirk.protruse,kt.dorsálně prominuje více vlevo na šíři 3mm,výrazněji zasahuje do l.foramina,l.foramen zúženo cca o 1/3,pravé zejm.při degener.změnách o 1/3-1/2.Příčný rozměr p. kanálu na hranici relat.stenosy,sagit. v normě. L3/4výrazné snížení a osteochondrosa disku,spondylosa prominuje na 5mm do p.kanálu,část.zasahuje i do foramin,doprovodná protruse.Příčný rozměr p.kanálu zúžen na 10mm-až absolutní stenosa,sagit.v normě.Foramina zúžena bilat.až o 1/2 zejm.při degener.změnách.L4/5:pro artefakty hůře přehledné,mírná protruse disku,p.kanál není podstatněji zúžen,foramina užší cca o 1/3.L5/S1:hodnocení pouze orientační,st.p.OS s artefakty,v.s.posun L5 ventrálně o 5 mm.Ve výši horní části těla S1 zúžení sagit.rozměru p.kanálu na 11mm-relat.stenosa, příčný není v přehledném rozsahu podstatněji zúžen.Foramina nelze pro artefakty hodnotit.Závěr:Pokročilá osteochondrosa disků L2/3 a L3/4 až absolutní osteoligamentosní stenosa příčného rozměru p.kanálu ve výši L3/4,výraznější zúžení foramin v těchto etážích.Nevelké protruse disků.St.p.operaci L5/S1 s OS,vykazuje artefakty a zhoršuje přehlednost zejm.etážeL5/S1,lehký ventr.posun L5,relat. stenosa sagit.rozměru p.kanálu ve výši horního okraje S1.Pane doktore děkuji za Vaši radu,jak se chovat,co dělat.Ujdu tak 100-200metrů a potom hledam kam si sednu,nemohu dál bolestí.Myslíte je to na další operaci?Mám tam stále implantáty,mám cukrovku,vys.tlak,léčím se se srdcem a je mi 64let.Za odpověď velice pěkně děkuji.Anna

Odpověď odborníka:

Jedná se o pokročilé v podstatě celou vederní pateř postruhující degenerativní změny. Samotné pozice k otvorům výstupu míšních kořenů mohou způsobovat bolesti, o něco závažnější je zúžení kanálu na úrovni 3. až 4. bederního obratle. Zúžení kanálu vyvolývá potom obraz tak zv. spinální klaudikace, kdy ujdete několik desítek metrů a musíte se zastavit až potíž přejde. Zde je třeba se mít nb pozoru, aby se nejednalo o cévní změny, zůžení tepen dolních končetin, které vyvolají stejné potíže. Nutné cévní vyšetření na chirurgii nebo interně. Domnívám se, že stav je možno léčit konservativně. Doporučovatl bych hospitalizaci na ortopedickém oddělení, podrobné vyšetření, medikaci, infuzní léčbu a rehabilitaci. Většina i takových stavu se uipravuje nebo zlepšuje. Pokud by se stav musel operovat, potom operatér zváží operační postup patrně s odstraněním dosavadní fixace a úpravou stavu a fixaci dle výkonu, V tomto směru se jedná o velmi spciální otázku, kterou by musel posoudit podle stavu a MR operatér.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: