Borelioza a těhotenství

Dobrý den paní doktorko, v srpnu mi zjistili boreliozu, v září jsem se léčila ceftriaxonem 20 dní, potom jsem neplánovaně otěhotněla a po měsíci jsem samovolně potratila, ale vzhledem k tomu, že mě to psychicky zasáhlo bychom se chtěli pokusit o těhotenství znovu tentokrát plánovaně, problém je ale v tom, že jsem si nechala udělat kontrolní odběr na boreliozu a stále se mě drží některé hodnoty, které postupně klesají, plánovala jsem začít se snažit o miminko koncem února, myslíte, že by to mohlo vyjít nebo je to stále ještě risk? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud jste prodělala boreliózu v dřívější době a léčba nebyla úspěšná, můžete mít potíže s otěhotněním nebo donošením zdravého dítěte.Po vhodné léčbě je většinou těhotenství bezproblémové a dítě v pořádku. Je třeba počítat s tím, že po zátěži těla v těhotenství a během porodu a péči o dítě se nemoc může vrátit. Proto se snažte co nejvíce odpočívat a při objevení potíží přemýšlejte o obnovení léčby. Vzhledem k tomu,by jste se měla poradit s infekcionistou, který vám podle Vašich výsledků může říci,zda léčba byla dostatečná nebo zda ji bude nutno ještě doplnit a poté,co bude vše v pořádku uvažovat o graviditě. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: