Časté užívání analgetických mastí

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či môže byť zdraviu veľmi škodlivé, ak používam gely/masticky od bolesti svalov dlhšie ako je doporučené (Ibalgin gel, volteren gel). Občas (hlavne počas záhradkárskej sezóny) sa mi stane, že ich používam v kuse aj tri - štyri týždne, ale nie na to isté miesto. Napríklad tri dni na koleno, potom týždeň na kríže .... Tabletky od bolesti neužívam žiadne, ale bolesti svalom mám od detstva. Reumatoidný faktor mi zisťovali už veľakrát. No je v norme, takže reumou vraj netrpím. Ďakujem.

Odpověď odborníka:

Efekt těchto přípravků není příliš velký, nově se upozorňuje na riziko fotosenzitivity (riziko kožní reakce po oslunění). Celkové nežádoucí účinky ale nejsou moc pravděpodobné. Jako alternativu můžete zkusit masti s kafrem, mentolem, extraktem z chilli a podobně. Místa ošetřená mastí chránit před osvitem slunce. Bohužel nelze jen na základě negativity revmatoidního faktoru prohlásit, že netrpíte onemocněním kloubů (pohybového aparátu), k tomu je zapotřebí podrobnějšího vyšetření a rozboru obtíží (kdy je ztuhlost největší, co pomáhá, zda postihují obtíže obě strany symetricky, vyšetření sedimentace, ev. rentgen a podobně). Doporučil bych revmatologické vyšetření.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: