Charcot marie tooth

Dobrý den, v roce 2009 mi byla diagnostikována nemoc Charcot Marie Tooth X1. Mám problémy s chůzí a pohybem rukou. Je mi 20 a musím nosit AFO dlahy, aby mi nepadala špička nohy. Na rukou mám především problém s pohybem palců. Bez dlah už téměř nedokáži chodit, ale právě dlahy sice pomohou, ale jsou nepohodlné a jejich nazouvání je obtížné. Navíc je pro mně stresující, když cizí lidi vidí jak složitě je nazouvám. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká možnost, jak zabránit přepadávání špičky. Pomocí třeba nějaké operace, případně bych se rád zeptal jak to vypadá s výzkumem choroby. Slyšel jsem třeba o transpozici šlach nebo jiných operacích, které se používají. Nevím, jestli to říkám dobře, a proto Vás žádám o konkrétní radu. Jsem už opravdu zoufalý ze svého zdravotního stavu a také z přístupu lékařů. Děkuji za vyřízení mého dotazu.

Odpověď odborníka:

Operace pro postižení hybnosti hlezna a nohy s omezení dorsiflexe, tedy pohybu nohy v hleznu nahoru, existuje celá řada. Základem je samozřejmě léčba původní choroby a to využitím i nejnovějších prostředků. Kromě operací na šlachách se provádějí i znehybňující operace hlezna, kde se hlezno udržuje téměř v pravoúhlé pozici, ale zůstává nehybné. Nejčastěji ale pacienti užívají nejrůznější ortopedické pomůcky k udržení této pozice. Vzhledem k vašemu mladému věku bych se zaměřil především na základní léčbu a poté po domluvě s ortopedem a rehabilitačním lékařem určitě bych zatím volný kloub udržel a používal zmíněné ortopedické pomůcky s využitím pohybové a fyzikální léčby na rehabilitaci. Vývojem a změnou choroby a vyšším věkem se úmysl může potom změnit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: