Chlammydia pneu

Dobrý den, po asi dvou letech potíží jsem si vyžádala vyš. na Chlamydie - udělali mi pouze na plicní - ty jsou pozitivní. Obdržela jsem Doxybene na 21 dnů, odbyto, jako by se jednalo o rýmu. Pokud je to tak správně a Vy mi to potvrdíte, budu v pohodě. Jinak však tato inf. je mi známa jako svinstvo k pláči a poté, co jsem prostudovala pár blogů, kde se popisujou všechny hrůzy s tím spojené, spec. léčby ATM v kombinaci s imunoléky a chemoterapeutiky po řadu měsíců až let - jsem jak se říká KO. Mám malé děti, aktivní sportovce a i o manžela mám starost. Jelikož chlapi, alespon z mé zkušennosti jsou stále "nemocní a unavení", nevím zda mám plašit a vyžádat si pro něho též ATB, najednou totiž je také plný příznaků, které by seděly a kterým jsem já doposud říkala lenost. Já narozdíl od něho mám více než dva roky akutní záněty dychacích cest, krku, astma, dechové obtíže, záněty spojivek........a poslední měsíc již obrovské bolesti v krku, obratlích páteře a kolenou, prostě sama o sobě jsem se domnívala, že jsem hypochondr, než jsem se rozhodla, že nebudu polykat dokola ATB každý měsíc ani homeopatika, co mi nic nedávají a vyžádám si výše zmíněné labor. vyš. Dále mě zajímá, zda musíme brát ATB všichni z rodiny nebo zda mám být v nějaké karanténě apod. (sex apod.) Děkuji předem za rychlou zpětnou vazbu. Kudrnáčová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chlamydiová infekce s eběžně přeléčuje antibiotiky, léčba by měla být alespoň 3 týdny, jelikož chlamidie se uvolňuje v cyklech, tak aby se zasáhla všechna vývojová stadia. Nevím, jakým způsobem Vám byla infekce diagnostikována, zda-li pouze vyšetřením protilátek metoodu Elisa nebo Westwern blotem, jaké protilátky jste měla pozitivní. pokud by projevy přetrvávaly , je vhodné doplnit diagnostiku přímou - odběr přímo biologického mateiálu - např. sputum a prokázat chlamydie v biol. materiál. Přítomnost protilátek znamená pouze odpověď Vašeho imunitního systému na event. infekci, jelikož diagnostika nepřímá není zcela přesná, může se tvorba protilátek nastimulovat i nespecifickcy to znamená, že infekci ani mít nemusí. Sledoval bych i parametry zánětu CRP, krevní obraz. Důležité je důsledně léčit i astma , alergii. Karanténu v rodině bych nezaváděla, rodinné příslušníky bych vyšetřila v případě, že by měly klinické obtíže.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Při léčbě rakoviny prostaty hraje pohyb zásadní roli
Články: Při léčbě rakoviny prostaty hraje pohyb zásadní roli
Pánové by měli být aktivní...
Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
Články: Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
V těhotenství přispívá ke...
Zamilovaný partner je spokojený partner II.
Články: Zamilovaný partner je spokojený partner II.
Člověk, který má vysoké...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sinice a koupání v přírodě
Články: Sinice a koupání v přírodě
V rybníku nebo přehradě...
Žloutenka typu E – nová hrozba?
Články: Žloutenka typu E – nová hrozba?
Odborníci rozeznávají 5...
Chemie lásky umí zrychlit tlukot srdce
Články: Chemie lásky umí zrychlit tlukot srdce
Většina básní a písní je o...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: