Chlamydie pneu a toxoplasma

Dobrý den. Potrebuji radu. Dnes jsem ve 29tt a pred mesicem jsem se nechala od sveho praktickeho lekare vysetrit na chlamydii pneum a toxoplasmu gondii. Vysledky na chlamydie jsou IgG 1.30 COI pozitivni, IgA 0.35 COI negativni a IgM 0.22 COI negativni. Komentar: anamnesticke protilatky. Co to pro me znamena? Kdy jsem mohla chlamydii prodelat? Mam se nechat jeste otestovat? Jde mi o to, ze uz pres mesic se potykam se suchym kaslem, bolesti v krku - to uz jen obcas, suchou rymou a silenym zahlnenim. Spadlo mi to trochu na prudusky a po ranu citim v prave plici chrceni pri nadechnuti - parkrat odkaslu a uz chrceni je pryc, obcas se mi spatne dycha. V prvnim trimestru jsem mela hrozne problemy s dychanim. V noci jsem se vzbudila a musela jsem si sednout, protoze jsem nemohla popadnout dech. Neresila jsem to, myslela jsem si, ze to k tehu patri. Stitna zlaza se zda byt v poradku. Navstivila jsem uz ORL i plicni. Na ORL, aniz by mi udelali nejake vytery, mi pan doktor rekl, ze je to od refluxu. (je fakt, ze paleni zahy jsem pocitovala). Byl mi napsan omeprazol a sla jsem. Omeprazol uzivam, paleni zahy uz nemam, ale kasel atd pocituji porad. Na plicnim si me take poslechli a pry dobry, ze to muze opravdu byt od refluxu. Ja uz popravde nevim, co mam delat. Moc se bojim o maleho, ze mu to muze zpusobit VV. To bych opravdu neprezila. :-( Muj prakticky lekar az na vyzadani meho gynekologa se me zeptal na symptomy a zaver vlastne znel zanet dychacich cest. Zadny testy napr. na sputum, nic. Predepsal mi atb a sla jsem. (Atb dava radeji kazdemu naslepo, aby se nic nepodcenilo) Atb jsem neuzila, protoze po poslednich atb, ktere mi dal na zanet moc., ktery nakonec z kultivace prokazan nebyl, jsem mela vyrazku na celem brise. Trvalo to 3 tydny, nez jsem se ji zbavila. Vyrazka byla po Ospamoxu. Ted na dychaci cesty mi byl predepsan Rovamycine. Mam ho koupeny. Myslite, ze ho muzu uzit a kdyby nahodou prisla vyrazka, ze to malemu neuskodi? Druha vec je toxoplasma. Dle testu jsem ji jeste neprodelala. IgG 0.0, IgA 0.1, IgM 0.2, IgE 0.1 - vse tedy negativni. Testovano take pred mesicem. Je nejaka pravdepodobnost, ze se muze ve me namnozit? Mam se pro jistotu nechat jeste jednou vysetrit? Predem moc dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Anamnestické protilátky znamenají, že se Váš imunitní systém s chlamydiovou infekcí již v minulosti potkal, ale kdy, to už nikdo zjistit nedokáže. Nemusela to ani být symptomatická infekce, to znamená, že jste ani nemusela vědět, že jste se nakazila a nemusela jste mít žádné příznaky. Protilátky v těle zůstávají jako otisk, stopa po kontaku s infekcí, ale neznamená to, že jste ale stále nemocná. Ve třídě IgM a IgA, což jsou protilátky takzvaně akutní fáze, jsou negativní, takže opravdu chlamydiovou infekcí netrpíte. Nové odběry na toxoplasmozu bych také nedělala, pokud nemáte kontakt například s kočkami, stačí jeden odběr. Co se týká Vašich potíží s dýcháním, ty může způsobovat řada věcí, mezi prvními samozřejmě i reflux. Těhotné ženy často na katary horních cest trpí, je to změněnou reaktivitou imunitního systému, není to nic vzácného. Pokud se týká léčby ATB, každé léky podané těhotné ženě se musí velmi zvažovat, zdali jsou skutečně potřeba. Pokud Vám již byl předepsány, tak já se nemohu k indikaci vyjadřovat, nemohu Vám radit, zda léky užít, či ne. Můžete ale znovu konzultovat lékaře, co Vám je předepsal. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: