Chlamidie trachomatis v oku

Dobrý den pane doktore Když naše dcera (11 let) začala v únoru r 2012 mít problém s okem - nemoc začala jako silný zánět oka. A tím začal náš kolotoč u doktorů. Nejdříve dětská doktorka léčila ten zmiňovaný zánět, když bohužel žádné atb. kapky nepomohly, odeslala nás k očnímu, po vyšetření nám předepsaly oftaquix a framykoin na noc - nepomohly a tak nás odeslaly na alergologii - předepsán aerius, opatanol a avamys - nepomohly. Opět na oční, kde jsme byly odeslány na odebrání vzorku a stěru z oka - konečně výsledky a zjištění chlamydií trachomatis, říkala jsem si, sláva, konečně se bude vědět, jak dcerku léčit, ale to byl veliký omyl - kapky septonex, ciplox, floxal, vigamox - nic nepomohlo. Dcerce se o něco zhoršilo vidění, to už byl srpen a tak jsem na naši žádost navštívila oční kliniku v Brně, kde nám p. doktorka předepsala floxal - kapky a na noc mast + atb. doxybene na 3 týdny. Dcerce se oko velice zlepšilo, ale i nadále má pod víčkem - vypadá to jako granulky - ale stěry už má v pořádku a doktor to dále nechce řešit, prý jí to takto zůstane, ještě jsem zapomněla zmínit že večer má to očko o něco menší. Také jsem slyšela, že chlamydie jsou nakažlivé, ale ani my, ani její dvě mladší sestry, tuto nemoc nedostali. Já Vám velice děkuji za jakoukoli odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doxybene je teracyklinové atb, které jako jedno z mála účinkuje na tyto bakteriální parazity a je nutné i celkové přeléčení (ne jen oční). Proto byla původní léčba málo účinná. Chlamydie jsou opravdu přenosné. K zavlečení do oka dochází po kontaktu ruky s infikovaným genitálem a následně do oka. V literatuře je popsán také nepřímý přenos infekce například nedostatečně dezinfikovanou vodou v bazénech a stejně tak raritní je přenos z oka do oka. Nákaza se projevuje zhruba za 7 dní po zanesení infekce a rozvíjí se různě dlouho, v řádu týdnů až měsíců. Dcera mohla mít v době vystavení původci oslabenou imunitu (např. v důsledku virózy) a stala se tak vnímavější. Případně se u dalších dcer ještě nemusely projevit. Bohužel má toto onemocnění tendenci recidivovat. Pokud jsou ony granulky volné, tak vykapávejte o-septonexem. A dcera si může kapat umělé slzy, aby ji granulata tak nedráždila. Pokud jsou fixní, tak se bude jednat o změny spojivkové tkáně a ty pravděpodobně budou trvalé. Oko se nemůže k večeru zmenšit. Spíše pozorujte, jestli s přibývající únavou není více pokleslé horní víčko oproti druhému oku. To je nejčastější příčina zdánlivého rozdílu ve velikosti očí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kostní denzitometrie – kdo by ji měl podstoupit
Články: Kostní denzitometrie – kdo by ji měl podstoupit
Ke zjištění osteoporózy...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Tenisový loket...
Pravidelný pohyb chrání střeva
Články: Pravidelný pohyb chrání střeva
Pravidelným provozováním...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: