Chlamydie

Dobry den, chtel jsem se zeptat, zda je mozna nakaza chlamidyemi pri oralnim sexu s nakazenou zenou a je mozne ze se mi infekce oralne dostala do krku, prudusek takze hlavni priznak je dusivy kasel, unavenost, oslabenost? Prudusky, plice mam pri poslechu od doktorky ciste. Cekam na testy. Kdyby to byla plicni forma chlamidie tak bych mel spize zanet prudusek a nalez pri poslechu, ne? Takze me zajima zda je mozne ze je to pohlavni chlamidie s temito priznaky. Diky

Odpověď odborníka:

Mohlo by se jednat o plicní chlamydie, které se projevují následovně. Onemocnění způsobené Chlamydiophila pneumoniae - obecně lze říci, že v populaci se s touto chlamydiovou infekcí setkalo hodně lidí. Většinou totiž jde o onemocnění bezpříznakové, čili nijak se neprojevující. Další na žebříčku závažnosti jsou záněty horních cest dýchacích, čili např. hrdla, chrapot apod. U některých jinak zdravých lidí a především u lidí s oslabenou imunitou, a nedostatkem obranyschopnostivyvolává (jak název říká) pneumonii – zápal plic. V případě chlamydií jde o tzv. atypickou pneumonii – to znamená, že se neprojevuje tak jako jiné zápaly plic. Při vyšetření lékař neshledá poslechově na plicích žádný závažný nález, je nutné RTG vyšetření. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: