Chřipka?

Dobrý den paní doktorko,chci se zeptat, zda se u mě jedná o chřipku či něco jiného. V neděli mi začaly dost silně bolet záda,v podpáždí a posléze i nohy-svaly,klouby.Večer jsem měla pouze 37 teplotu.Ráno průjem a celková slabost. Další dny bez teploty, kašel ani rýmu nemám.Jen stále trvá střídavě průjem s normální stolicí-včera normální,dnes opět vodová.Vzala jsem si černé uhlí. Bolest zad je již mírnější,přetrvává taková tupá jako namožené svaly v podpáždí. Vzala jsem si dovolenou, tak odpočívám v poteli.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Chřipka patří mezi infekční onemocnění virového původu.Říci,zda onemocnění má na svědomí opravdu virus chřipky,by znamenalo podstoupit podrobné vyšetření krve/serologie,kultivace/,výtěrů z oblasti nosohltanu..Pro praxi je to neúčelné,nejde jen o to,že podobné vyšetření by bylo poměrně drahé,ale-a to je podstatné-pro Váš postup by to nemělo žádný význam.Specifické léky-antivirotika-jsou podávána jen vybrané skupině pacientů,kde není předpoklad fungující obranyschopnosti.Virová onemocnění léčíme tzv.dle symptomů-omezujeme obtíže,které ruší při odpočinku/to je totiž ten hlavní prostředek léčby/-tedy udržujeme dobrou průchodnost nosu,dbáme o zmírnění bolestí hlavy,svalstva,snižujeme teplotu,která překročí 38 stupňů.V případě zažívacích obtíží doporučujeme šetřící stravu-tedy s omezením "nároků"na její zpracování/raději světlé pečivo,přílohy více vařit,maso vhodné drůbež,ryby,omezit na čas zeleninu,luštěniny,"zbytkové"potraviny../,dbáme na vhodnou dodávku nápojů..Tedy-klíčem je "zvýhodnit"imunitní systém,aby nebyl ničím zbytečně dále zatěžován a mohl se plně zaměřit na boj s virovým infektem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: