Chronická nasopharyngitida?

Dobrý den, trápí mne opakované záněty nosohltanu. Je mi 21 let, jako malá jsem trpěla na bronchitidy, prodělala jsem i zápal plic. V pubertě se mi vše ale přesunulo "nahoru" a teď onemocním téměř vždy s nosohltanem. Nasopharyngitidu prodélám cca 2krát ročně, vždy s úspěšným atb přeléčením na ORL ambulanci. Nyní mám ovšem 3 týdny přetrvávající potíže. Začalo to bolestmi v krku-na ORL mi diagnostikovali opět nasopharyngitidu spojenou s tonzilitidou, předepsali mi Xorimax 500mg, 2 bal., po plném dobrání léků jsem se cítila lépe, ale ne zdravě. Skrz nosní dutinu mne prohlédli optikou nosohltan - zánětlivě změněný (prý prvního až druhého stupně) se sekrecí (rýmu ovšem nemám, hleny se mi spouští do krku), tonsily již v klidu, granulózní změny na stěně hltanu, překrvená sliznice. Doporučili mi pokračovat v podůprné léčbě (inhalace Mucosolovanu, Ibalgin, kloktat Tantum Verde) a za pět dní po této kontrole jsem se měla dostavit na výtěry z nosu a krku. Při výtěrech mne opět prohlédli, s žádnou pozitivní změnou, naopak mne opět rozbolely tonsily a na pravé se mi objevil malý povlak. Doktorka mi řekla, že to zřejmě bohužel bude chronického rázu, ale uvidíme až podle mikrobiologie. Po tuto dobu mi nebyly nasazeny žádné jiné medikamenty. Prý by mohlo být řešení odstranění mandlí (i hltanové). Studuji prvním ročníkem bakalářský obor porodní asistentka a paní doktorka mi "pohrozila", že pokud by to bylo onemocnění chronické, zřejmě bych toto povolání vykonávat nemohla. Proto mám obavy. Výsledky mikrobiologie ještě nemám, vím že by i Vám pomohly více, ale budu ráda za každou informaci-co se týče právě chronického onemocnění nosohltanu. Předem mockrát děkuji za odpověď! Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by ve výtěru byla bakterie, která by mohla ohrožovat novorozence, a pokud by se nepodařilo ji vymýtit, nelze vyloučit, že byste nemohla práci porodní asistentky vykonávat. Chronický zánět nosohltanu se léčí dlouhodobě, s nutností jak kauzální terapie (pokud je možná), tak podpůrné - šetřit sliznice, snažit se vyhýbat se vyvolávajícím vlivům, zvlhčovat sliznici nosu (mazat na noc nosní vchod mastnou nevysušující nosní mastí, tj.neměl by v ní být heřmánek), ihned při náznaku akutního onemocnění dýchacích cest nebo hned při začátku horšení chronických obtíží začít léčbu. Také by bylo vhodné zjistit, zda se na zánětu nepodílí alergie nebo jiná infekce (někdy stav zhoršuje chronická mykotická infekce nosohltanu nebo vedlejších nosních dutin). K tonsilektomii - pokud by přes opakovanou ATB terapii nevhodné bakteriální osídlení bylo stále přítomno, pravděpodobně by odstranění tonsil pomohlo. Ale to se bude řešit, až kdyby se bakterie vymýtit nedařilo.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: