Chronický zánět mandlí

Dobrý den, v létě jsem prodělala streptokokovou angínu. Při kontrolních odběrech jsem měla zvýšené ASLO 405. Po využívání dalších antibiotik zůstalo ASLO na stejné hodnotě a mám ho stále. Dneska mi MUDR doporučila vytrhnutí krčních mandlí pro chronický zánět na jedné mandli. Čepy na mandlích se mi asi dělají již delší dobu, akorát jsem nevěděla, co toje. Kromě zvýšeného ASLA a tvorby čepů nemám žádné další problémy spojené s angínami. Je nutné mandle odstranit? Děkuji předem za odpověď. M. Provázková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dá se očekávat, že se angína bude opakovat, proto Vám lékařka odstranění krčních mandlí doporučila. Zvýšené ASLO protilátky navíc znamenají, že se protilátky dostávají do krve (a zde mohou napadat např. tkáň ledvin, kloubů nebo srdce) a působit tak další - tzv. neinfekční pozdní komplikace. Proto by bylo odstranění mandlí jako brána vstupu streptokoka do krve spíše vhodnější. Konečné rozhodnutí je ale na Vás.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: