Chronický zánět mandlí a zvětšená štítná žláza, akné

Dobrý den, od 15 let mám po častých angínách chronický zánět mandlí. Nejprve jsem měla na mandlích čepy, poslední 2 roky již nemám čepy, ale teče mi z mandlí zapáchající hnis. Na výtěru u mé obvodní dr. nic nenašli, jako bych byla v pořádku. Mám dva dotazy. Může mít zánět mandlí něco společného se zvětšenou štítnou žlázou (vyšetření v pořádku) a problémy s akné, které se objevilo také v době počátku hnisavých mandlí? A pokud bych se rozhodla nechat si mandle odstranit, je možné dát si vzít jen jednu, tu která mě trápí, nebo se odstraňují současně? Děkuji mnohokrát za Vaši reakci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zánět mandlí a štítná žláza jsou dva zcela odlišné orgány a tedy na vaši otázku odpovídám ne. Akné může být bakteriálního původu (také se někdy léčí širokospektrými antibiotiky), takže jeho spojitost s chronickým zánětem úplně vyloučit nelze. Zda lze odstranit pouze jednu mandli, to doporučuji probrat s ORL lékařem. Jistě bude záležet na stavu obou mandlí, ale spíše si myslím, že budou chtít odstranit obě dvě. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příliš silná menstruace? Zkuste brát antikoncepci
Články: Příliš silná menstruace? Zkuste brát antikoncepci
Takzvané dysfunkční děložní...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Biologická léčba mění k lepšímu i osudy českých pacientů
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
 Také děti se syndromem Prader-Willi potřebují sportovat
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: