Chronicky zvýšené aslo

Dobrý den, je mi 25 let a můj problém začal asi před dvěma lety, kdy se mi začaly často tvořit páchnoucí čepy na již velkých zjizvených mandlích (to mám již od dětství). Na ORL zjistili zvýšené ASLO - kolem 500 (stěry prokázaly streptokoky na mandlích), po nasazení antibiotik streptokoci zmizeli, ale ASLO se příliš nehnulo (kolem 400). Následně jsem šla na odstranění mandlí (v květnu 2012) a biopsie prokázala mnoho masivních streptokokových kolonií. Očekával se tedy pokles ASLA. Příliš jsem se tím pak nezabývala a šla na kontrolní ASLO až nyní. Hodnota byla opět kolem 400 (při CRP kolem 1). Na internetu jsem se dočetla hrůzné předpovědi o poškození srdce, kloubů, jater apod. Zajímalo by mě tedy jak moc je taková hodnota z dlouhodobého hlediska kritická a jaké jsou možnosti léčby tohoto problému, jelikož odpovědi na tuto otázku se dost liší (od ATB infuzí po homeopatika). Mou druhou otázkou je možnost souvislosti ASLA s virem HIV. Na ten jsem testovaná nebyla a asi jako většina lidí nemohu na 100% vyloučit nákazu (ačkoliv není příliš pravděpodobná). Proto by mě zajímalo, zda to spolu může souviset. Dle KO mám v normě lymfocyty i ostatní parametry a teoreticky mohlo k nákaze dojít naposledy před 4 lety. Projevil by se pokles lymfocytů již po takové době? Zatím jsem se neodvážila na testy zajít, i když je mi jasné, že jednou na ně dojde (až budu plánovat děti apod.). Omlouvám se za tolik dotazů najednou, ale jsem z toho teď lehce zmatená. Předem děkuji za alespoň nějaké odpovědi!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležité je sledovat vývoj hladiny ASLO v čase. Hodnota se může zvyšovat při přítomnosti beta-hemolytického streptokokoka, který může být přítmný v nosohltanu i u zdravých jedinců. Není to indikace k antiibotické léčbě, pokud pacient nemá žádné projevy. Hodnota 400 je pouze mírné zvýšení a vzhledem k hodnotě CRP 1, tak v těle neprobíhá akutní bakteriální infekce. Hodnoty ASLO nesouvisí s infekcí HIV. Při této infekci jsou napadeny buňky , které neprodukují prodují protilátky, proto u této infekce nedochází ke změám hladin protilátek proti jiným patologickým organismům. Pokud máte obavu, že jste se infekcí mohla nakazit, doporučovala bych odběr na protilátky proti HIV.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: