Zvýšené aslo

  • Dotaz od: Petra Kozáková
  • Publikováno: 1.6.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, ráda bych se zeptala co může znamenat zvýšené ASLO 390. Mívam více krát do roka čepy na mandlích, ale nedoprovází to bolesti v krku, tak to nechávám být. K doktorce jdu až pokud mám bolesti nebo zvýšenou teplotu (cca 2 x do roka). Nevěděla jsem, že se dělají testy ASLO ani mi to nebylo nabídnuto. Praktická doktorka i když ví, že trpívám na čepy mi nikdy tuto hodnotu nenechala testovat. Až nyní jsem si zašla soukromě na vyšetření krve a tam mi zjistili tuto hodnotu. Nevím jak dlouho mohu ASLO mít zvyšené. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ASLo je vyšetření tzv antistreptolyzinu, známka, že je v těle streptokoková infekce (akutní - při ní jsou vysoké hodnoty nebo prodělaná infekce, chronická - hodnoty nižš, ty máte vy...), nejpravděpodobněji u vás souvisí s vámi uvedenými čepy na madlích (streptokoky budou asi tyto čepy způsobovat). Pokud máte čepy dlouho - je to chronická infekce, někdy se ani antibiotiky nedaří tuto infekci zlikvidovat. Pokud nemáte nějaké velké potíže, neznepokojujte se, pokud ano (časté angíny, zápach z ůst, bolavé čepy a nebo i potíže s ledvinami - a podobně), byla by na místě tondilektomie - odstranění mandlí. Nejlepší by bylo jít se poradit na ORL oddělení (ambulanci), kde by vám po prohlédnutí mandlí a zhodnocení výsledků kevních testů řekli, jaký mají na operaci názor. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: