Cirhoza

Zdravím, Vážená paní doktorko, prosím Vás, je časté, že při počáteční cirhoze je ALT a AST v normě anebo je to spíše vzácné? Na biopsii se mi jít nechce a ALT i AST mám v pořádku.ALT - 0,6 AST 0,3 a ALP 1,3 GMT - 1,9 a Bilirubin 12.Ultrazvuk mi dělali a také dobré. Akohol nepiji. Jedna paní doktorka mě tím trochu postrašila, že se může stát, že i když je to ALT a AST dobré, může mít člověk počáteční cirhozu. Pouze beru 5 let antidepresiva. Nikdy jsem však výrazně ALT ani AST zvedlé neměl. Díky moc. Radek

Odpověď odborníka:

Radku, pokud nechcete absolvovat jaterní biopsii, doporučovala bych vám vyšetření fibroscan - transientní elastografii (podobný způsob vyšetření jako sonografické vyšetření), které určí, zda jsou játra postižena fibrózou či cirhózou. Vyšetření se provádí na gastroenterologii v Hradci Králové. Jaterní testy nic nenapovídají o postižení jater a diagnóza cirhózy je stanovena na základě dalších vyšetření. Pokud nemáte nález na ultrazvuku (pro cirhózu je typický nález "pepř a sůl"), nebude se pravděpodobně o cirhózu jednat.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: