Cirhoza

Před půl rokem byla provedena vyšetření: sono jater a žlučových cest v pořádku, gastroskopie žaludku v pořádku. Jaterní testy rovněž v pořádku. Občas mě pobolívá v pravém podžebří, žlučník už 15 let nemám. Chtěla jsem se zeptat, zda by se mohlo jednat o cirhozu jater, když před půl rokem bylo vše negativní? A také, zda nálezu cirhózy předcházejí nějaké změny na játrech, které by se daly zachytit dříve na ultrazvuku, nebo je možné, že játra jsou v pořádku a najednou třeba v období jednoho roku se může projevit cirhóza, bez toho aniž by tomu předcházel třeba steatóza jater? Ráda si občas dám víno. Za odpověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Cirhoza jater je vlastně až pokročilý stupeň poškození jater, kterému opravdu většinou předchází steatoza, steatofibroza, bývají i zvýšené jaterní testy, i když nemusí být vždy katastrofálně vysoké.
Takže je nepravděpodobné, že byste měla cirhozu "zčistajasna". Dále se musíte k cirhoze nějak "propracovat", ať už se jedná o nadužívání alkoholu či poškození jater nemocí (např. žloutenka B,C či onemocnění jiných orgánů) či jiným poškozením-léky, toxiny...apod...
Důležitou otázkou je, co znamená "občas víno".
Ale jinak se zbytečně dopředu neděste.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: