Cirhóza jater a vysoký cukr

Dobrý den mám problém se svoji babičkou,minulý rok jí diagnostikovali cirhózu jater.Celý život pracovala s lepidly,pak s uklízecími přípravky,pohárek vína si také dala ale že by byla nějaká alkoholička to ne. Její 65 let. Dochází každý půlrok na testy a doktorka řekne,že je to vždy dobré.Pít samozdřejmě přestala. Dietu taky pečlivě dodržuje,dávám na ní pozor.Jenže má cukrovku druhého typu a v poslední době má pořád vysoký cukr i 12,13 hodnoty,její cukrář na to nic neříká,bere půlku prášku ale nepomáhá to.Je stále unavená,ale v noci nemůže spát,má noční můry,špatně vidí.Včera dokonce trochu kašlala krev co nás fakt vyděsilo ale od té doby nic. Problému má plno,bolí jí všechny klouby,prý už se nevytváří dřeň,ale nikdo s ničím nic nedělá.Vždy babičce dají jen léky na bolest,na spaní,mastičky,už jí nezabírá nic. Ráda bych jí pomohla ale nevím jak,hlavně jak snižovat ten cukr? Prosím o nějakou radu děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lucie. Velmi se omlouvám, ale takto přes poradnu situaci nevyřešíme. Problém je třeba řešit předně s babiččiným praktickým lékařem, který má k dispozici veškeré údaje o jejím stavu (jaká je příčina cirhosy?, jaké přesně bere léky?, co to z znamená "nevytváří se dřeň?) a dokáže tak zvolit vhodný postup v koordinaci s diabetologem a dalšími ošetřujícími lékaři (je možné, že vzhledem k celkovým onemocněním není možné či bezpečné léčit cukrovku intenzivněji...). Údaj o kašlání krve je velmi závažný - může znamenat i život ohrožující komplikaci související s cirhosou, čili z tohoto hlediska je vhodná co nejčasnější konsultace lékaře. Nejasnosti je třeba řešit hned s příslušnými ošetřujícími lékaři.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: