Cisarskz rez-schloffer

Dobry den,prosim o radu jsem 6 let po cisari-celkova narkoza,po zhojeni bulka,v prave strane jizvy.Nyni po vetsi namaze zacina byt citlivejsi a bolestivejsi,vestoje vice hmatatelna nez vleze.Kyla to neni,vyloucena po vysetreni odbornym lekarem.Pry se s nejvetsi pravdepodobnosti jedna o schlofferuv tumor.Me vysvetleno ,nejedna se o srazenou krev ,ale o opouzdreni stehu s hnisavou tekutinou.Nekdy se stane ,ze se dostanou horecky a samo se to uvolni a vyjde na povrch.Bylo by to dobre nebo spatne?V ambulanci zakrok nebyl doporucen.Nabidnuta hospitalizace v nemocnici-chirurgie.Po telefonu z gynekologem at vyckam ,ze bude zarizovat ambulanci s timto lekarem s chirurgie a byl by zakrok ambulantne.Jakou formu zakroku byste me v mem pripade doporucili?Jaka jsou pripadne rizika?Lecena 5 let-ambulatni psychiatrie antidepresiva ATARAX 25mg 1-1-1,ARGOFAN 150 SR 1-0-0,XANAX SR 0,5 ja ho pulim na 0,25 a beru ho obden pulka,3.roky-stitna zlaza hypothyreoza letrox 50 1-0-0,1.rok-dieta celiakie.OD LEKARE PSANO-dg: L088-6 let po SC,celou dobu pozoruje bulka v pravem konci jizvy,obcas boli,nyni se zvetsila a boli vyrazneji.Ojb:rezistence v podkozi nepohybliva vuci fascii,velikosti asi 20mm,palpacne bolestiva.Sonograficky tumorek fascie,svla pod nim intaktni,zadne znamky herniace.Centrum s mirne hypoechogeni.Z:nalez odpovida schlofferove tumoru.Indikovana k extirpaci,radeji oper.sale nez v ambulanci.Pacienka odmita rozsahlejsi anestezii nez loc umrtveni.Prosim o vas nazor.Predem dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Schlofferův tumor je výraz pro jizevnatou tkáň, v jejímž centru je obvykle cizorodý materiál (steh). Občas může dojít k zánětu této tkáně, která se projeví zvětšením, bolestivostí, případně zarudnutím kůže. Někdy se může objevit i sekrece tekutiny v místě tohoto tumoru. Řešením je odstranění tohoto tumoru - obvykle je možné ambulantně v lokální anestezii, ale záleží na velikosti tumoru a také jak je hluboko uložen. Rovněž záleží na tom, co pacient preferuje. Osobně si myslím, že ambulantní zákrok u 2 cm velkého tumorku by měl být možný.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: