Co se se mnou děje?

Během prvního týdne v prosinci se mi v práci na noční směně udělalo jeden den hrozně špatně, začal bolet žaludek a měla jsem pocit slabosti. Každý den mě bolel žaludek. Z ničeho nic jsem přestala jíst, jak jsem byla zvyklá. Normálně miluji maso, ale najednou se mi z něj navaluje. Pila jsem dřív kávu denně třeba 2x, teď nedopiji ani malý šálek. Byla jsem u doktorky a ta mi udělala testy. Vše bylo vpořádku, ale měla jsem cukr v moči. Zhubla jsem z 55 kg na 47,8 kg. Dnes jsem měla moji oblíbenou svíčkovou a přemáhala jsem se jí vůbec dojíst. Všichni kdo mě znají, tak říkají, že se ztrácím před očima. Nedávno jsem se rozešla s přítelem a v práci bylo dost stresu. Je možné, že to mám z něj? Nebo za tím je něco jiného? Jednu dobu jsem si říkala, zda nejsem těhotná, ale zkoušela jsem si dělat test (v údajným třetím týdnu) ale jen jedna čárka. Beru antikoncepci a dobírám zítra poslední prášek, pak bych měla dostat menstruaci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den v novém roce, Kristýno. Pokud paní lékařka, příp. neuroložka a endokrinoložka kvůli štítné žláze, neobjevila žádnou tělesnou příčinu Vaší nevolnosti, a také pokud nejste těhotná, pravděpodobně se jedná o psychosomatické potíže (tedy fyzické potíže zapříčiněné psychologicky). To je na jedné straně dobrá zpráva - znamená to, že jste fyzicky zdravá a nemáte ani žádnou psychickou nemoc. Na druhé straně je někdy těžší dobrat se příčiny potíží v psychice než u těla. Může jich být mnoho - stres v práci nebo ve vztazích, potřeba již neuhýbat před nějakým životním problémem (nevyhovující vztah), nebo potřeba vyrovnat se s novou skutečností (osamělost). Rovněž se může jednat o shodu okolností v životosprávě (málo spánku nebo nepravidelný spánek, noční směny, víc nebo míň kofeinu než jak jste zvyklá, málo pohybu, alkohol, špatná strava apod.) a mnoho dalších důvodů. V příčinách se tedy možná i shodneme - a co s tím, to je potřeba probrat s psychologem osobně. Možná víte, že k psychologovi (lépe řečeno k psychoterapeutovi) můžete jít buď k soukromému a placenému, nebo si od obvodního lékaře vyžádat doporučení a vyhledat „klinického psychologa“ (dělá na pojišťovnu, většinou se ale pár týdnů čeká na termín). Je velká šance, že Vaše obtíže se zlepší - možná i Vaší intuitivní snahou (lepší životospráva? odsmutnění a vypořádaní se s rozchodem?), rozhodně pak konzultacemi s psychologem. Přeji Vám hodně zdaru.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: