Ct hrudník/břicho kombinace

Dobrý den, v souvislosti s událostmi ve Fukushimě by mě zajímalo, jakou přibližnou ekvivalentní dávku záření jsem obdržel při vyšteření Ct hrudník/břicho až po okraj kyč.kostí na 6 spirálovém ct s nastavením kolimace 6 x 1,5 mm, s kontrastem per or. + kontrastem in.v. Toto vyšetření jsem vloni absolvoval 2 x během 4 měsíců. Je zvýšené riziko pozdějšího vzniku rakoviny? Po událostech v Japonsku se pořád přetřásají dávky a účinky záření, nejsou to poněkud hysterické reportáže? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na dávku záření byste se musel informovat na pracovišti, kde vám toto vyšetření prováděli, protože závisí na druhu přístroje, který mají, tlouštce CT - řezů (jejich počtu), které pro vyšetření zvolili, počtu opakování vyšetření (kontrast) a podobně...Dávku by vám mohli vypočíst, ale uvědomte si, jak je pracoviště vytížené a toto rozhodně nepatří mezi jejich hlavní povinnosti. Podle mého názoru jsou media hysterická skoro vždy, kdo by se na ně díval, kdyby nepřeháněla...potřebují získat diváky za každou cenu. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
ozareni | Od: vladimir | 1.9.2011 15:29
Posílám svůj odhad. Dle STÚJB je jeden sken břicha na CT 10mSV.
Počítejme - 2x2x2x10mSv=80mSV.
Srovnatelná dávka bombardování v Hirošimě 5km od epicentra.
Avšak příznaky jsou latentní -po10-20 letech., a to jen u 1/500 .
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: