Cystis ovarii 1.dx. folicularis persistens

Dobrý den, ráda bych slyšela Váš názor na tuto věc. Před 2 měsíci jsem porodila krásného syna. Na začátku těhotenství mi byla objevena na vaječníku cysta vel. cca8 cm, ta v průběhu těhotenství vyrostla na 10cm. Po šestinedělí jsem byla na kontrole a bylo mi sděleno, že cystu tam stále mám, 10cm. Byla jsem odeslána do porodnice na posouzení a tam by mě nejraději ihned operovali laparoskopicky. Cysta je pružná, anechogenní. Můj problém není ani tak v tom, že bych po císaři hned zase prodělala další operaci,ale spíše v tom, že plně kojím a nevím, jaké mohou být rizika tohoto zákroku. Domníváte se, že by mohlo dojít i k tomu, že bych mohla ztratit mléko a přestat kojit? To bych totiž nerada a proto bych raději vyčkala ještě 4 měsíce až bude mít syn alespoň půl roku a budeme moci přikrmovat. Nedokáži si představit, že bych ho měla teď tak brzy opustit, i když třeba jen na 4 dny. Říkám si, že když ta cysta tam vydržela 9 měsíců, vlastně už 11, co by nevydržela ještě pár dalších??? Co vy na to? Bylo by to velké riziko? Samozřejmě, že nechci ohrozit svoje zdraví,ale syn je pro mě teď to nejdůležitější na světě. Děkuji za názor. Pěkný den přeje Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po provedené laparoskopické operaci nedojde ke ztrátě mléka. Nejlepší bude postupovat podle doporučení vyšetřujícího lékaře, tedy operaci nyní podstoupit. Nicméně pokud si neumíte představit, že odejdete na 4 dny do nemocnice, nikdo Vás k operaci nutit nemůže. Rozhodnutí záleží na Vás. Osobně si myslím, že zdravá maminka je pro dítě velice důležitá.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: