Depo-provera: řešení nepravidelného krvácení

Dobrý den, prosím o radu: je mi 49 let a cca 2 roky mám nepravidelné krvácení (např. vynechání 1 cyklu a poté silné a často i dlouhé následující krvácení, pak třeba 2 - 4 měsíce vše v pořádku a opět silné krvácení atd.). HA jsem neužívala. Téměř před rokem jsem absolvovala hysteroskopii a kyretáž, ale problémy přetrvávají. Vždy jsem při nich brala Norethisteron, po hysteroskopii jsem dostala Duphaston, ale nevyhovoval, takže mi byla po 3 měsících doporučena Depo-Provera. 1. injekci jsem dostala v půlce prosince loňského roku (5. den cyklu). Po skončení krvácení jsem za 4 dny začala špinit a trvalo to až do 8. 2., kdy začalo krvácení: bylo 2 dny dost silné a 10. den jsem navštívila lékaře a dostala opět Norethisteron na jeho zastavení. Na další injekci Depo-Provery mám jít začátkem března (po 11 týdnech od 1. inj.?!) a zvažuji, zda tuto léčbu podstupovat dál... Zhruba po měsíci užívání Depo-Provery mám téměř denně bolesti hlavy (někdy hodně silné) a začala jsem trpět výraznou nespavostí, kdy se budím i 6x za hodinu celou noc. Občas mám bolesti v lýtkách a noční pocení. Můj gynekolog odmítá, že by se mělo jednat o vedlejší účinky injekcí. O špinění říká, že je časté, ale že se jedná o patologii, která se musí řešit (nasazením Norethisteronu). HA nepotřebuji, injekce mají řešit můj problém se silnou a nepravidelnou menstruací. Zvažovala jsem Mirenu, ale protože v minulosti jsem měla jiné tělísko a tělo ho vyloučilo, při ceně Mireny nechci něco podobného riskovat (podle lékaře je možné, že by se situace opakovala). Má smysl pokračovat další dávkou Depo-Provery, pokud mám nyní takové problémy s cyklem aj.? Nechci tyto problémy "odstraňovat" dalším podáváním Norethisteronu - to už by snad bylo lepší injekce vysadit a nepravidelné nebo silné krvácení řešit pouze Norethisteronem bez Depo-Provery? Podotýkám že při odběru krve před 2 měsíci byla zjištěna normální hormonální hladina (hormony prý správně "nespolupracují")... Hysterektomii beru opravdu jako poslední možnost. Mockrát děkuji za odpověď! Lidka

Odpověď odborníka:

Krvácení se při Depo Proveře často vyskytuje její účinek trvá cca 3 měsíce Norethisteron byla cesta jak jej zastavit. Potíže které popisujete by mohly mít s Proverou souvislost.neustále Norethisteron také není optimální řešení, Mirena má dobrý efekt a málokdy dochází k jejímu vypuzení pokud by vše selhalo nabízí se operační řešení. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: