Diuretika

Dobrý den, je mi 38 let a 11 let se léčím s hypertenzí, kterou mám v rodinné anamnéze. Léčba probíhá uspokojivě, chodím na kontrolu po 6 měsících. Můj dotaz spočívá v tom, že jsem se náhodně dozvěděl to, že dlouhodobé užívání diuretik může poškodit ledviny a co víc, tak může mít na následek rakovinu ledvin???? Bral jsem dlouhodobě Rhefluin (půlku ráno) a nyní beru půl roku Zorem (celý ráno) + půlku Sectral. Mám se bát a nebo můžu být v klidu? :-) Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. O souvislosti mezi terapií diuretiky a vznikem rakoviny slyším tady poprvé a jedná se nejspíš o informace typu jedna baba povídala... Konkrétně co se týče Rhefluinu, tak při testech na zvířatech nebyl shledán teratogénní účinek ani u plodů gravidních samic - (rostoucí plod je nejcitlivější na jakékoliv inzulty), proto lze tento lék považovat za poměrně bezpečný. Co se týče Vaší nýnější terapie - nemám vůči ní výhrad, máte zvolenou dobrou kombinaci léků, které působí na různých úrovních a mají minimální nežádoucí účinky.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: